Національний банк України взяв на себе низку завдань щодо розвитку фінансової грамотності населення України ще у 2011 р.

Про це заступник голови Нацбанку України Валерій Прохоренко заявив під час презентації підсумків соціологічного опитування щодо заощаджень громадян, передає кореспондент ForUm'у.

За словами фінансиста, сьогодні реалізація цих завдань проходить за участю зарубіжних фахівців. «Так, закінчується розробка програми розвитку фінграмотності на 5 років, на період до 2018 р., яка передбачає заходи в усіх регіонах і для всіх основних соціальних груп. Це необхідно, тому що пропозиція різних фінансових послуг постійно розвивається, але левова частка громадян не може в них зорієнтуватися. Фінансова грамотність - важливий фактор зростання безготівкових розрахунків, а значить, легалізації економіки», - сказав банкір.

Прохоренко зазначив, що у 2012 р. загальний обсяг безготівкових платежів в країні зріс майже вдвічі, на них поступово переходить і населення. «При цьому зростає довіра до банківської системи і до національної грошової одиниці. І люди повинні розуміти свою вигоду, так само як і свої ризики - не секрет, що багато піддаються на недобросовісну рекламу «безпроцентних» кредитів або ж депозитів під 25-28% річних, не вникаючи в реалістичність таких пропозицій. При цьому робота з дітьми - один з головних напрямів. У 2013 р. стартував експериментальний курс фінграмотності в закладах середньої освіти, і він буде продовжений. Так, це тільки перші кроки, але кінцевим підсумком подібних зусиль має стати вміння кожної людини розпоряджатися своїми доходами з максимальною ефективністю», - підкреслив фахівець.

Він нагадав, що 2 липня відкрився сервісний центр Нацкомфінпослуг, і це також дозволить українцям краще орієнтуватися на фінансовому ринку, використовувати його з вигодою для себе. «Кожен споживач може зареєструвати в сервісному центрі звернення з питання, що цікавить, контролювати його розгляд Комісією і отримати результат», - зазначив заступник голови НБУ.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170