Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) днями виключила з резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності згадки будь-якої конкретної країни, прибравши, таким чином, з тексту резолюції Україну і справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра МВС Юрія Луценка.

За поправки в резолюцію, запропоновані комітетом з політичних питань і демократії, проголосували 79 з 86 депутатів ПАРЄ. Сама ж резолюція була підтримана одноголосно.

Зокрема, з документа повністю виключений наступний абзац: «Що стосується України, то кримінальні справи, порушені проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка призвели до різкої критики з боку міжнародного співтовариства. Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів. Асамблея вважає, що в обох випадках були порушені принципи розділення політичної та кримінальної відповідальності».

Під час минулого обговорення було висловлено пропозицію, що резолюція повинна носити загальний характер без згадки конкретних країн і імен, а конкретно взятим країнам повинні бути присвячені окремі доповіді.

Зміни торкнулися і завершальної частини резолюції. Зокрема, з'явився абзац, в якому Асамблея закликає «правлячу більшість в країнах - членах Ради Європи утриматися від зловживання національною системою кримінального правосуддя для переслідування політичних опонентів». Вже після цього зазначено, що Асамблея запрошує законодавчі органи тих держав-членів, чиє кримінальне законодавство «як і раніше включає в себе широке зловживання службовим становищем, розглянути питання про скасування або зміну таких положень з метою обмеження сфери їх застосування відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії».

Повністю переписаний абзац, в якому раніше пропонувалося закликати українську владу вжити конкретних заходів для забезпечення ефективної незалежності судової влади, зокрема, шляхом виконання відповідних рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи та якнайшвидшого виконання в повному обсязі відповідних рішень Європейського суду з прав людини. У проголосованій резолюції згадка про Україну повністю зникла.

Замість цього в прийнятій резолюції сказано: «Закликати компетентні влади тих держав-членів, які були засуджені (Європейським судом з прав людини. - Ред.) за порушення ст. 18 Європейської конвенції з прав людини, вжити конкретних заходів для забезпечення ефективної незалежності судової влади та швидко і в повному обсязі виконати відповідні рішення Європейського суду з прав людини».

Крім того, ПАРЄ «запрошує компетентні власті тих держав-членів, конституції яких передбачають спеціальні процедури імпічменту за кримінальну відповідальність міністрів, гарантувати їх тлумачення та застосування з усім ступенем обережності і строгістю, рекомендованою Венеціанською комісією».

Отже, що значить дане рішення ПАРЄ для України і як воно відіб'ється на майбутньому нашої країни, зокрема, на перспективі підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ForUm розпитав у політологів і депутатів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

569