Зростає довіра до національної грошової одиниці та банківської системи в цілому, і Національний банк докладе максимум зусиль для закріплення цієї тенденції. Про це заявив голова Національного банку України Ігор Соркін.

Він зазначив, що останнім часом знижується питома вага валютних депозитів, у той час як вкладники розміщують в банках все більше вкладів у гривні. У НБУ вважають це позитивною тенденцією, яка сприятиме активізації кредитування економіки.

У той же час глава НБУ виступає за плавне зниження процентних ставок за вкладами фізосіб, щоб не допустити відтоку депозитів із банківської системи.

За словами Соркіна, свідченням зміцнення довіри до національної валюти стало падіння чистого попиту населення на іноземну валюту за підсумками 5 місяців поточного року в 10 разів у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. А рівень доларизації депозитів фізосіб скоротився з 50,8% на початку року до 46,4% за підсумками 5 місяців 2013-го.

Крім того, спостерігається зниження процентних ставок за депозитами, що, тим не менше, не справляє негативного впливу на динаміку залучення коштів банками.

«У цьому напрямі ми маємо певні досягнення. Вартість залучених банками коштів знижується, хоча і не так швидко. Якщо депозити почнуть занадто стрімко втрачати інвестиційну привабливість для людей, ці гроші хлинуть на споживчий ринок, на приватне споживання. А зараз це буде стимулювати не вітчизняне виробництво, а зростання поставок імпортних споживтоварів», - зазначив голова Національного банку.

Нагадаємо, у січні-травні поточного року був зафіксований приріст обсягу депозитів на 6,7%. При цьому вклади у національній валюті зросли на 12,8%, у той час як обсяг коштів в іноземній валюті зменшився на 0,6%.

Як наслідок, банки змогли за цей же період знизити середньозважену ставку за кредитами в національній валюті з 17,6% у грудні минулого року до 15,6% у травні, а також збільшити обсяги кредитування реального сектора економіки на 1,8%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175