Генетично модифікована продукція в Україну не ввозиться. Так, наша держава, як провідний експортер зернових і продовольчих товарів на світовий ринок, не може собі дозволити ввозити ГМО-продукти, а також їх виробляти. До того ж це заборонено вітчизняним законодавством. Тому українці і покупці вітчизняної сільгосппродукції за кордоном можуть спокійно її споживати. Про це «Укрінформу» повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк, який зараз перебуває з робочою поїздкою в Парижі.

«Україна - не та держава, яка дозволяє вільне ввезення культур ГМО на внутрішній ринок, оскільки це заборонено законодавством. У нас можна ввозити тільки офіційно зареєстровані генні матеріали, в тому числі і рослинного походження, але сьогодні їх ніхто не пропонує і не ввозить», - підкреслив Бісюк.

Також перший заступник міністра зазначив, що Україна претендує на провідну роль серед постачальників продовольства у світі, і як потужний експортер зернових та інших продовольчих товарів не може дозволити собі ввезення ГМО-продукції.

За словами голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимира Горжеєва, в Україні створена і діє ефективна система контролю якості рослинної продукції, зокрема введена реєстрація сортів зернових культур. Європейські споживачі знають, що Україна вирощує рослинні культури без ГМО.

Він зазначив, що рівень контролю на державному кордоні України оцінюється як надзвичайно високий.

«Сьогодні практично неможливо провезти нелегально будь-які зразки тваринницької або рослинної продукції, оскільки на пунктах пропуску всі проходять жорсткий фізичний контроль. А вся вилучена продукція досліджується. Сировина ж, яка має ознаки хвороби, одразу знищується», - підкреслив глава Держветфітослужби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223