Зростання зовнішнього попиту, зниження податків, а також політична стабілізація в країні матимуть позитивний вплив на зростання ВВП України. Економіка країни почне плавне відновлення до кінця нинішнього року, а наступного, 2014 року, очікується зростання ВВП на 3,9%. Таку думку висловила Олександра Бетлій, провідний дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

«Інвестиції поки залишаються обмеженими через високу політичну та економічну невизначеність. Сьогодні досить сильним залишається споживчий попит, про що свідчить зростання роздрібної торгівлі. Це підтримує хоча б мінімальне економічне зростання. Зовнішній попит на традиційні товари українського експорту залишається низьким, але ми очікуємо відновлення експорту до кінця року, що також надасть підтримку економічному зростанню. Це позитивно позначиться на відновленні транспорту, оптової торгівлі - тих секторів, які останнім часом демонструють падіння», - пояснила Бетлій.

Структурні реформи, проведення яких уряд задекларував в нинішньому і наступному році, а також зниження політичної невизначеності можуть призвести до зростання ВВП України в наступному році на 3,9%, прогнозують в Інституті економічних досліджень і політичних консультацій. А зростання економіки, у свою чергу, дозволить підвищувати зарплати і соціальні виплати, впевнена експерт.

Також Бетлій зазначила, що уряду потрібно зменшувати дефіцит держбюджету. Зараз, за ​​ її словами, банки вкладають значну частину вільних ресурсів в ОВДП, що знижує ліквідність системи, а гроші не дістаються реальному сектору економіки у вигляді кредитів.

Нагадаємо, напередодні міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов заявив, що позитивні тенденції в українській економіці надалі будуть посилюватися. Зокрема, за його словами, уряд розраховує, що державна програма розвитку економіки на 2013-2014 роки зробить позитивний вплив на зростання ВВП вже в поточному році. На думку глави МЕРТ, важливим завданням даної програми є початок широкої модернізації промисловості, а пріоритетом - підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення. Посилаючись на прогнози експертів, Прасолов зазначив, що у другому півріччі 2013 року можна очікувати відновлення економік ключових торговельних партнерів України - Євросоюзу та Росії, що допоможе збільшити обсяги експорту українських товарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182