В Україні 1,2 млн осіб минулого року виїжджали за кордон на заробітки. І заробляли вони у 3 рази більше середньостатистичного українця. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, повідомила заступник глави Держстату України Наталія Власенко.

«Згідно з результатами дослідження трудової міграції, проведеного в 2012 році, кількість громадян віком 15-70 років, які протягом року працювали чи шукали роботу закордоном, склала 1,2 млн осіб, або 3,4% населення», - сказала Власенко.

За її словами, половина мігрантів виїхали у РФ, а інша половина - в ЄС.

«Минулого року міграційні потоки з України у ЄС зменшилися. Це пов'язано з тим, що у ЄС почалася криза і багато роботодавців відмовилися від послуг наших громадян», - вважає вона.

Серед мігрантів, за її словами, 2/3 становлять чоловіки і 1/3 - жінки. При цьому чоловіки починають шукати роботу за кордоном, починаючи з 25 років, а жінки - з 30. Але в той же час у передпенсійному віці (від 40 до 50 років) саме жінки частіше залишають країну.

«Це пов'язано з тим, що чоловіки в основному зайняті в будівництві та на інших роботах, де потрібна фізична сила. А жінки освоюють зовсім інший сектор», - вважає Власенко, зазначаючи, що середній вік трудового мігранта складає 37 років.

Крім того, вона зауважила, що освітній рівень емігрантів був нижче, ніж у зайнятого населення. «Майже дві третини мають повну загальну освіту. При чому серед трудових мігрантів жінок з вищою освітою більше, ніж чоловіків. В основному українці з вищою освітою виїжджають до Німеччини (79%), Угорщини та Іспанії. А в Білорусь і РФ виїжджають українці переважно з середньою освітою», - зазначає вона.

У результаті дослідження з'ясувалося, що найчастіше українців змушує залишати дім низька зарплата (79%) і відсутність підходящої роботи відповідно до кваліфікації (11%). «Але тільки у третини мігрантів робота відповідала отриманій кваліфікації і лише у 2,6% вона вимагала більш високого рівня.

Найпоширенішими видами економічної діяльності для наших громадян виявилося будівництво (45,7%), діяльність домашніх господарств (18,3%), сільське господарство (11,3%) та торгівля (9,1%). При цьому зарплата в одного трудового мігранта склала 930 доларів, що втричі вище, ніж у середньостатистичного працівника в Україні (330 доларів)», - каже Власенко.

За її словами, найпривабливішими для українських гастарбайтерів стали РФ, Польща, Італія, Чехія, Іспанія, Німеччина, Угорщина, Португалія і Білорусь.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

277