В Україні вже більше місяця діє спецмито на нові імпортні автомобілі середнього класу. Воно склало 6,46% на автомобілі з двигуном від 1 до 1,5 літрів, і 12,95% для автомобілів з двигуном від 1,5 до 2,2 літрів. Це рішення уряду довго обговорювалося на вищих рівнях як держструктур, так і українського, європейського бізнесу. І хоча цей захід тимчасовий (на 3 роки), саме він, на думку експертів, має повернути українському автомобілебудуванню друге дихання.

Український автопром: сучасний стан

У посткризові роки на українському автомобільному ринку спостерігалося зростання продажів імпортної продукції і катастрофічне падіння вітчизняної, розповідає віце-президент Асоціації «Укравтопром» Юхим Хазан. «Така тенденція була з усіх видів автомобілів: легкових, вантажних, автобусів і т.д. Це призвело до втрати позицій українського виробника. У 2008 році внутрішнє споживання за рахунок імпорту задовольнялося на 49%, а у 2012 році - на 80%. З 2010 року імпорт легкових автомобілів почав збільшуватися: у 2010 році - на 75%, 2011 - на 58%, 2012 - на 21%. На територію України торік імпортували легкових авто на 4,3 млрд доларів, а експортували - на 0,3 млрд доларів», - говорить він. Це призвело до втрати десятків тисяч робочих місць. «Завантаження наших заводів не перевищувало торік більше 20%. А це призводить до зростання цін і товар втрачає конкурентоспроможність. Собівартість однієї машини зросла в порівнянні з 2008 роком удвічі», - зазначає експерт.

Крім того, за його словами, основним ринком збуту для українського автомобілебудування були країни СНД і, насамперед, Росія. «До РФ надходило 95-97% нашої продукції. Але з 1 вересня 2012 року там був введений утилізаційний збір. Це знизило конкурентоспроможність українських легкових автомобілів, а вантажні та автобуси взагалі стали неконкурентоспроможними на території Росії. Ми втратили зовнішній ринок. І це позначилося на падінні обсягів виробництва», - нагадує Хазан.

Крім того, він зазначив, що за останні 10 років вітчизняний автопром пережив як небувалий приріст, так і найсильніше падіння. «За 2003-2008 роки обсяги виробництва збільшилися в 4 рази, а з 2009 року по 2012-й обсяги скоротилися в 6 разів. Втрата зовнішнього ринку і витіснення з внутрішнього створили критичну ситуацію», - говорить віце-президент Асоціації «Укравтопром». Це, за його словами, і стало причиною, через яку представники автобізнесу подали заяву в міжвідомчу комісію з проханням знайти вихід зі становища.

Комісія, у свою чергу, провела розслідування і дійшла висновку про «необхідність захисту вітчизняного виробника». Таким заходом було обрано спецмито на імпортні автомобілі на 3 роки. Таким чином, українському автопрому дається шанс за цей час відновити темпи виробництва і повернути в цехи ті 30 тисяч співробітників, які потрапили під скорочення і стали безробітними. «Вітчизняні виробники позитивно сприйняли таке рішення комісії. Адже це не тільки відновлення темпів виробництва, а й відновлення робочих місць, зокрема за рахунок суміжних галузей, які пов'язані з автовиробництвом», - прогнозує Хазан.

Кожному українцеві по вітчизняному автомобілю?

Робочі місця - це, безумовно, добре. Але для кожного з нас все-таки важливішим є особистий інтерес. І якщо ти кілька років збирав цілком конкретну суму на свою першу іномарку, то чутки про збільшення цін не порадують. Експерти-імпортери, у свою чергу, спростовують цю інформацію. «Проаналізуйте ціни на аналогічну продукцію на ринках різних країн. Ціна формується не за рахунок мита і податків, а за рахунок інтересів виробника до ринку. Там, де мита 25-30%, ціна на автомобілі дешевша, ніж в Україні (як, наприклад, у РФ). Імпортери захищають свої робочі місця у своїх країнах і економіках. Українці теж повинні почати захищати свої робочі місця. Для українців чутливий чинник - ціна на автомобілі? Так, з 2008 року імпортовані бренди збільшили ціну на 12%» - сказав голова наглядової ради ПрАТ «Єврокар» Олег Боярин.

Ті потенційні 150 тисяч українських покупців, які планували найближчим часом купити іномарку, не постраждають, обіцяє заступник голови Правління корпорації «Укравто» Олег Папашев. «Ці люди зможуть купити українські автомобілі, адже вони дешевші. І ми не говоримо про виробництво «Запорожця». Просто нагадуємо, що у нас є промздібності, за якими можна виробляти іноземні бренди. Ми просимо створити умови, щоб до нас прийшов інвестор. Адже, згадайте, запорізький «Автозаз» виробляв «Ланос», який продавали на території РФ під брендом «Шевроле», потім «Черрі», - зазначив він. Крім того, заступник голови правління нагадав, що у 2008 році запорізький завод виробляв 140 тисяч машин. З них 75 тисяч йшли на експорт, а решту розкуповували українці. «Тоді на заводі працювали 20 тисяч людей. А сьогодні за фактом на 1 березня за заводом менше 6 тисяч працюючих. Тобто 14 тисяч поповнили парк безробітних», - говорить Папашев.

«Більшість тих, хто говорить, що ці мита обмежують їхні інтереси, інвестували мільярди в продукцію Росії і везуть звідти продукцію в Україну. За 5 років ми скоротили 19 тисяч робочих місць у власній країні. А в Німеччині починають страйк за скорочення навіть на тисячу. Мова не йде про якогось конкретного українського виробника. Ми говоримо про те, що виробники зрозуміють: якщо хочете такий великий ринок - приходьте в країну, інвестуйте і будуйте тут на місці. Це не обмежить купівельні інтереси громадян, а навіть навпаки», - обіцяє Боярин. На його думку, від приходу інвесторів в Україну виграє як ринок праці, який отримає тисячі вільних вакансій, держава, яка отримає податки на фінансування тих же шкіл і лікарень, так і українець, який хоче купити машину. Адже йому запропонують адекватне співвідношення ціна-якість.

При цьому він вважає реакцію іноземного бізнесу на введення мит захистом національних інтересів економік інших країн. «Це інформаційна війна імпортерів, які відстоюють свої бізнес-інтереси. І ми її програємо. Ви хоч раз чули, щоб українські виробники сперечалися з урядом Німеччини? Йде маніпуляція. Ми боремося за свої робочі місця, а вони за свої», - каже Боярин, закликаючи українців проявляти здоровий патріотизм і платити в казну власної країни, а не чужої.

Але, переходячи від загальнодержавних інтересів до власних, нас все таки цікавить, наскільки якісним буде цей обіцяний дешевий автомобіль вітчизняного виробництва. З цим запитанням ForUm звернувся до заступника голови Правління корпорації «Укравто» Олега Папашева.
 
«Зробити якісне авто легко: зібрав всі складові, приварив їх - ось і автомобіль. Якість автомобіля залежить від якості сировини, матеріалів та іншого. Ми намагаємося використовувати більше українських складових, але все таки «Автозаз» працює на 50% на імпортованій сировині. Тим більше, ми будемо виробляти світові бренди. Адже для вас не грає ролі, де цей автомобіль збирався - в Польщі чи в Україні», - говорить він.

У Мінекономіки при цьому нагадують, що у вітчизняного автопрому є шанс, який вони повинні використати за 3 роки. «Автопрому дали 3 роки відстрочки для переходу на цілком ринкові умови. У них є час на модернізацію. У деяких виникає питання про доцільність такого кроку. Подивіться на Росію, на ринкову економіку США. У них це питання не стояло. Після кризи 2008-2009 рр. і РФ, і США брали кошти платників податків і «накачували» автопром. У них не було дилеми - захистити споживача, а промисловість нехай помирає. Причому у них ця галузь не головна. Якщо ми хочемо мати власну економіку, у нас немає іншого вибору. Але держава не може захищати український автопром нескінченно. Або він почне змінюватися і випускати конкурентний продукт, а якщо ні, то ми не зможемо завжди вводити мита», - каже директор Департаменту стратегічного планування розвитку економіки Євген Олейніков.
Найближчим часом стане зрозуміло, чи виправдає українське автомобілебудування сподівання держави і бізнесу. А поки що в українців з'явиться вибір між іномарками та автомобілями, виробленими на території своєї країни. Ухвалення остаточного рішення залишається за кожним з нас.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1124