Вітчизняні підприємства харчової промисловості також прагнуть потрапити на ринок Європи. Зараз близько двох тисяч виробників вже працюють за нормами, що відповідають вимогам Європейського Союзу.

Однак, щоб всі підприємства досягли необхідних стандартів і норм, потрібно до 5 років. Для цього зараз ініційовані законодавчі зміни, які змусять виробників випускати продукцію високої якості. Про це заявив заступник Глави Держветфітослужби Віталій Башинський.

«За оцінками експертів, нам потрібно 5 років для того, щоб ми вийшли за межі прямої загрози. Пряма загроза - це коли ми вводимо європейські стандарти, деякі з підприємств не можуть підтягнутися до їхнього рівня, і їм доводиться або закриватися, або перепрофілюватися», - зазначив чиновник.

Зокрема, планується ввести на підприємствах харчової промисловості систему НАССР, яка полягає в аналізі ризиків, небезпечних факторів і в контролі критичних точок на виробництві. Для цього був розроблений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів».

Насамперед, НАССР необхідно буде ввести підприємствам, які експортують свою продукцію в ЄС, а вже потім - усім решта. Для цього держава надасть виробникам перехідні періоди, протягом яких вони повинні це зробити. Ті ж підприємства, які цього не зроблять, будуть змушені перепрофілюватися. Поки ж близько 2 тисяч підприємств, які виробляють продукти харчування, вже відповідають вимогам ЄС.

Крім того, українські ветеринари намагаються уніфікувати й інші вітчизняні закони з європейськими.

«Зараз розроблені і узгоджуються у зацікавлених міністерствах 6 законів, які кардинально змінять національну систему контролю та нагляду у сфері виробництва і обороту всіх продуктів харчування», - підкреслив Віталій Башинський.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк зазначав, що кількість підприємств, де діють європейські системи контролю якості та безпеки, постійно збільшується.

«На сьогодні вітчизняний споживач віддає перевагу продуктам харчування від українського виробника. І дуже важливим залишається питання контролю якості та безпеки вітчизняних продуктів на виробництві. Крім того, країни-імпортери української продукції харчової промисловості мають також високі вимоги до якості. Система безпеки харчової продукції НАССР всесвітньо визнана однією із найефективніших. І сьогодні вона діє на більшості провідних українських підприємств молочної, масложирової, кондитерської та алкогольної промисловості», - зазначав міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202