За останні півтора року українські шанувальники боксу різко втратили інтерес до спортивних перемог українських важковаговиків Кличків.

Згідно з рейтингами переглядів телевізійних трансляцій останніх десяти боїв обох спортсменів, у 2012-2013 роках глядацька аудиторія боксерів скоротилася в середньому на 15% порівняно з 2010-2011 роками.

За підсумками аналізу 10 останніх боїв, які провели брати Клички, найбільша глядацька аудиторія віком від 18 до 54 років, припадала на бій Віталія Кличка з Девідом Хеєм. Нагадаємо, бій відбувся 2 липня 2011 року. Тоді, поєдинок подивилося 69,71% глядачів від загальної кількості українців, у яких в той момент був включений телевізор.

У свою чергу, в період 2010-2011 років, був зафіксований одиничний випадок, коли поєдинок Віталія викликав максимально низький інтерес глядачів. 19 березня 2011 року бій українця з Одланьєром Солісом подивилося всього 39,99% осіб. Втім, експерти пояснюють такий різкий спад глядацького інтересу слабкістю противника Віталія і впевненістю у перемозі нашого атлета, повідомляють «Економічні вісті».

Решта поєдинків збирали біля блакитних екранів традиційно високе число українців. 16 жовтня 2010 року поєдинок Віталія Кличка з Шенноном Бріггсом дивилося 58,52% глядачів; 10 вересня 2011-го бій старшого брата з Томасом Адамеком - 49,69%.

На початку 2012 року, рейтинги Кличко зашкалювали тільки один раз. Бій з Дереком Чісорою 18 лютого 2012 року дивилися 67,37% наших громадян. Після цього бою, інтерес до кар'єри обох братів почав стрімко падати.

На думку спортивних експертів, настільки стрімка втрата популярності братів на Батьківщині може бути викликана кількома чинниками. По-перше, легкі перемоги чемпіонів світу відверто втомили глядача. Спочатку нерівні сили суперників, помножені на фактор зоряних амбіцій братів неодмінно нокаутувати супротивників у перших раундах (замість того щоб розтягнути задоволення глядачів красивим боксом на триваліший час) позбавили багатьох українців сенсу сидіти біля телевізорів до півночі. Легше дізнатися результати бою з ранку, подивившись фрагменти поєдинку у новинах. По-друге, аналітики вважають, що обох Кличків українці почали відверто недолюблювати через суперечливу, двозначну політичну кар'єру Віталія. Багато з тих, хто видав спортсмену Кличку путівку у велику політику, попросту розчарувалися як у його опозиційності, так і ділових якостях. І схоже, що після того, як Володимир розміняв своє голосування за відставку уряду Азарова на вручення призів переможцям пивної рекламної кампанії у Німеччині, його спортивні рейтинги обрушаться ще сильніше.

По-третє, експерти кажуть, що одним із факторів втрати глядацьких і суто людських симпатій до братів є саме те, що Віталія перестали вважати українцем. Скоріше, емігрантом: його родина живе в Німеччині, бізнес - у Німеччині, податки - там же.

Аналітики передрікають, що із завершенням спортивної кар'єри Віталія одночасно завершиться і його політична кар'єра на Батьківщині. Про нього попросту забудуть, як забули про Ющенка. І, на жаль, доля брата не додасть популярності в Україні Володимиру. Йому доведеться відпрацьовувати сімейну карму.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240