«Здається, дощик починається... Промокнемо ж, поки дочекаємося», - каже дівчина у легкому літньому платтячку молодому чоловікові, який стоїть поряд з нею. «Нічого, наша черга зовсім скоро», - заспокоює її він. Розмова відбувається суботнього вечора, але не біля входу у диско-клуб, а поруч з музеєм.

 
 
Справа у тому, що ніч з 18-го на 19-те травня не зовсім звичайна. Весь світ у цей момент – Міжнародний день музеїв – проводить акцію під назвою «Ніч у музеї», яка з кожним роком охоплює все більше країн і залучає все більше людей. Мета заходу – популяризувати музеї, зокрема, серед молоді, завдяки нестандартним виставкам та екскурсіям.

Традиційно до цієї акції підключилися багато українських музеїв, які пускали гостей безкоштовно. ForUm вирішив провести ніч у «Музеї історії Києва».

Довга черга почала збиратися біля його дверей ще до початку заходу – приблизно з шостої години вечора. Втім, пустити відразу всіх бажаючих (а це близько двох сотень чоловік) на екскурсію було неможливо. Тому охорона пропускала людей частинами – приблизно по п'ятдесят гостей за раз.

 
 
Екскурсію для киян про історію їхнього міста проводив не простий екскурсовод, а учениця Фундуклеївської гімназії Наталія Меньшова, яка у майбутньому стане відомим українським істориком Наталею Полонською-Василенко.
 
 
 
 
Від неї гості дізналися, як виглядало їхнє місто в часи Русі і чим займалися його жителі у ті часи. До речі, ось і самі середньовічні кияни.
 
 
Це прості ремісники – вони обговорюють між собою податки, робоче навантаження і ціни. Як бачимо, у ті дні людей хвилювали ті ж проблеми, що й сьогодні.

А тепер слово надається Нестору-літописцю, який розповідає, як хрестили Русь. Монах критикує спосіб життя деяких киян, виступає проти скоморохів, а труби і гуслі називає «диявольськими лестьми».

 
 
Після виступу Нестор заглиблюється у наукові праці і навіть не помічає, що у його літопис підглядають.
 
 
А ось відома актриса Марія Заньковецька репетирує свою роль. Гостей просять їй не заважати.
 
 
Тим часом, по музею прогулюються світські дами початку ХХ століття, які обговорюють паризьку моду і сміливий гардероб парижанок.
 
 
Втім, модні новинки цікавлять не тільки жінок. Голохвастов власною персоною розповів гостям про свій «пінджак».
 
 
І під кінець трохи реклами про новітній фотоапарат...
 
 
Більшість героїв цієї ночі – не актори, а наукові співробітники музею та їхні родичі.
 
 
 
 
Вони зізнаються: навантаження величезне, а впоратися з хвилюванням не завжди просто. Але подяка відвідувачів того варта. Зрештою, найголовніше, що у суботній літній вечір музеї цікавлять людей більше, ніж пивні та бари.
 
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1038