Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вітає продовження Національним банком України терміну дії норми про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами ще на півроку.

Про це він сказав в ефірі програми «Власний погляд» на телеканалі «Рада».

«Добре б, якби 100% був продаж валютної виручки, як у більшості країн світу. У нас застосовується деякий компроміс, щоб задовольнити імпортерів, експортерів, такий проміжний, але компроміс. Сьогодні ми побачили, що він працює. Частково задовольняє і експортерів, задовольняє, відповідно, і економіку України, тому дійсно доцільно його залишити у такому ракурсі надалі, так що проблем для експортерів не спостерігається», - сказав він.

У той же час він констатував, що ця норма є вимушеною, оскільки експортери часто притримували валюту.

«Розумієте, у нас є лобі експортерів, яке дуже хоче продавати, відповідно, вони лобіюють, щоб його взагалі не було. І відповідно, є лобі фінансистів, лобі зацікавлених, щоб експортери продавали, ось ці 50% - це компроміс, який задовольняє частково і лобі експортерів і лобі неекспортерів», - додав він.

Охріменко констатував, що обов'язковий продаж виручки експортерами позитивно відіб'ється на курсі гривні.

«Якщо ми говоримо, що експортери продають, це буде більше валюти, відповідно, відбувається не девальвація, а ревальвація. Зверніть увагу, що і платіжний баланс з профіцитом закрили і золотовалютні резерви виросли. Ось це якраз частково показує ефект, що на сьогоднішній момент у нас спостерігається тенденція до зміцнення курсу гривні, тобто ревальвація - більше валюти, відповідно, менший попит на цю валюту», - сказав фінансист.

Нагадаємо, що Національний банк України продовжив дію норми про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами ще на півроку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177