З дня закінчення Другої світової війни минуло 68 років. Це багато чи мало? Важко сказати. Часом здається, що ті події вже у далекому минулому. Але 9 Травня, у День Перемоги, коли в Україні вшановують пам'ять загиблих і віддають почесті живим, стає зрозуміло, що для багатьох це свято залишається дуже важливим, хоча людей, які пережили події тих років, залишилося дуже мало. ForUm бачив, як столиця відзначила День Перемоги.
 

 
Урочисте святкування 68-ї річниці перемоги у Другій світовій війні почалося в столиці рано. О 8.30 на Майдані Незалежності та Хрещатику вже зібралися глядачі.
 

 
 
 
 

 
О 9.00 почалося офіційне торжество.
 
 
 
Приймав ходу міністр оборони України Павло Лебедєв.
 

Було піднято Державний прапор України. Пролунав Державний гімн.
 

 
 
Відразу ж після цього почалася військово-історична хода Хрещатиком. Прокрокували в парадному строю військово-духові оркестри.
 
 

 
Також Хрещатиком пройшли реконструктори, одягнені у військову форму часів Другої світової, і радянська військова техніка тих часів: танк Т-34, бронетранспортери, бронеавтомобілі та ін.
 

 

 

 
 
 

Після невеликого параду кияни та гості столиці традиційно привітали ветеранів - дарували їм квіти і дякували за мир.
 

 
Ветерани ж з радістю приймали вітання і ділилися почуттями.
 

 
«Я відчуваю радість перемоги. Велику радість. Перемога дуже важко далася. Поважати, шанувати треба ветеранів. Нас залишилося мало - одиниці», - розповів ForUm'у Олексій Степанович.
 

 
«Я партизан-підпільник, командир загону з Кривого Рогу. У нас там лісів немає. Ми готувалися воювати на Чернігівщині. Знаєте, говорили, що цього року параду не буде. А він був, техніка пройшла. Це наші машини! Я дуже радий сьогодні», - поділився Віктор Іванович.
 

 
«Я не воювала - була медичною сестрою. Війну не забути ніколи. Донині сниться, як в курінь з гілок вносять і вносять поранених, майже мертвих... Сьогодні тільки одне можна побажати: щоб ніхто і ніколи не пережив того, що тоді було» - додала Олена Іванівна.
 

 
«День сьогодні урочистий, пам'ятний. Я дуже добре пам'ятаю початок війни. Мені було 11 років. І всі чотири роки страждань я теж пам'ятаю. Я сиротою залишився. Убили маму, перебили половину роду. Не дай Бог, щоб це повторилося», - ледве стримуючи сльози, розповів Олексій Іванович.
 

 
«Це мій батько. Він три війни провоював. Він любив приходити на Майдан 9 Травня, і брав мене з собою. Його вже немає, тепер я замість нього, сам. Точніше ні, не сам - з батьком. Шкода, що можу тепер прийти тільки з його фото. У День Перемоги раніше було веселіше. Стариків вже немає. Ми, діти ветеранів, сьогодні самі старики. Мені вже 65 років», - поскаржився Володимир Петрович.

Також традиційно урочисто святкували 9 Травня у столичному Парку слави і меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945рр.». Президент України Віктор Янукович взяв участь у покладанні квітів до Могили невідомого солдата і привітав українців.
 

 
 
А біля пам'ятника Батьківщині-Матері пройшла церемонія запалювання Вогню слави
 

 
І покладання гірлянди Військової слави «Вклонімося великим тим рокам!».
 

 
 
 

 
Ну і, звичайно, яке святкування без концерту. І на Майдані Незалежності, і на території Музею історії ВВВ, і по всій столиці були встановлені сцени, звідки до вечора звучали військові пісні.
 
 
 

 
Гостей столиці і киян частували «польовою кашею» і «фронтовими ста грамами».
 
 
 
Ветерани, яких залишилося дуже-дуже мало, розійшлися досить швидко, вік давав про себе знати.
 
 
 

 
Їхнє місце зайняли діти. Вони вимагали купити їм безкозирки і радісно дерлися по військовій техніці.
 

 
 

 
«Ми прийшли, тому що сьогодні День Перемоги. Це коли Велика Вітчизняна війна закінчилася», - розповіли сестрички-киянки Настя та Аліна (3 і 7 років).
 

 
«Я з Москви. Мені в Україні дуже подобається, я віночок попросила маму купити. У Києві дуже красиво і яскраво святкують День Перемоги. Це день, коли наші прадіди перемогли на війні», - поділилася дев'ятирічна Ліза.
 
 
 

 
Завершилося святкування Дня Перемоги у Києві вже традиційним феєрверком.
Юлія Артамощенко, фото Віктора Ковальчука, Максима Требухова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1164