Президент України Віктор Янукович не може втручатися у справу колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, тому що це означало б порушення закону.

Про це у Вашингтоні заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара, виступаючи у публічних дискусіях, повідомляє Радіо «Свобода».

Кожара заявив, що Україна віддана справі європейської інтеграції і впевнено йде шляхом реформ.

Однак, за словами Кожари, як би сильно Україні та її партнерам не хотілося зближення, є речі, на які виконавча влада і Президент не можуть вплинути. Зокрема, йдеться про справу колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка залишається у в'язниці за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

Міністр зазначив, що Президент України також зробив крок, який свідчить про незворотну відданість України європейській інтеграції.

Зокрема, він помилував шістьох засуджених, обвинувачених серед іншого в корупції та витрачанні бюджетних коштів, серед яких були колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук.

«Хтось міг би запитати, чому Президент теж не помилував колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко? Відповідь полягає в площині верховенства права. Президент не може помилувати ув'язненого, поки той не використав усіх правових можливостей. Також є й інші справи, порушені проти Тимошенко», - заявив глава МЗС.

«Повірте мені, ніхто не щасливий, що дама, красива дама, колишній прем'єр-міністр, перебуває у в'язниці. Але все має відбуватися за законом», - заявив Кожара.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

9 травня 2012 р. Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків), де вона перебуває досі.

30 квітня 2013 р. Європейський суд з прав людини визнав, що арешт і утримання колишнього прем'єр-міністра України Тимошенко під вартою є незаконним і політично мотивованим.
 


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445