Британська преса обговорює спадщину покійного екс-прем'єра Маргарет Тетчер - зокрема, впливу приватизації на сьогоднішнє становище залізничної галузі.

Газета The Guardian у матеріалі «Privatisation: the good, the bad, and the ugly» пише, що в часи правління «залізної леді» приватизація обійшла залізниці Великобританії. Однак протягом кількох місяців, що передують відставки Тетчер, прем'єр-міністр активно обговорювала питання приватизації галузі.

У результаті до приватизації приступив наступний прем'єр-міністр від консерваторів - Джон Мейджор. Цей крок повинен був зробити сектор прибутковим і скоротити всі форми субсидування.

Однак на практиці Лондону не вдалося уникнути крайнощів: повна приватизація обернулася зниженням якості інфраструктури. Крім цього, зросли тарифи на проїзд, а деякі пасажири зовсім втратили доступ до залізничного сполучення, повідомляє «Газета.ua».

«У 2011 році тодішній міністр транспорту від консервативної партії Філіп Хаммонд, посилаючись на різке зростання цін на квитки після приватизації, характеризував подорож на поїзді Великобританії як «іграшку для багатої людини», - пише The Guardian.

Нагадаємо, що українська залізнична галузь сьогодні також перебуває напередодні реформування. Однак, незважаючи на те, що ціна на проїзд будь-яким поїздом українських залізниць залишається однією з найнижчих у Європі, основними цілями реформи є залучення інвестицій в оновлення, новий рівень якості послуг і досягнення прибутковості.

Як зазначали у відомстві після прийняття законів про реформування у 2012 році, приватизація інфраструктури і систем безпеки, а також скорочення кількості маршрутів пасажирських поїздів не входять у плани «Укрзалізниці».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187