Реальний сектор і вся економіка зацікавлені, щоб Україна потрапила в топ-100 рейтингу Doing Business. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, глава правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук заявив на круглому столі. За його словами, не дарма Президент поставив відповідне завдання виконавчій владі. «А для цього важлива захищеність бізнесу від недружніх дій. На жаль, захист інвесторів недостатній», - сказав банкір.

За його словами, кредитний портфель сьогодні не скорочується, але і не зростає, а без цього підйом економіки неможливий. «Це пов'язано з недоліками податкової та дозвільної системи. Ні, ці системи на європейському фоні не є несприятливими, у вітчизняних умовах можна вести бізнес, - зазначив фінансист. - Чому тоді банки такі обережні? Справа в тому, що починаючи з 2009 р. виникли великі проблеми з поверненням кредитів, і це незабаром призвело до посилення вимог до позичальників».

А слабкість економіки тут майже ні при чому, продовжив він, у ній є великий довгостроковий потенціал. «Для зміни ситуації потрібно краще захищати права кредиторів, тим більше що виникають нові форми їх порушення. Нещодавно ми зіткнулися з позовом навіть не від позичальника, а від сторонньої юрособи з приводу потенційної втрати вигоди від кредиту. І ми цю справу програли, втративши і кредит, і заставу, а тепер повинні ще й виплатити компенсацію за неотриманий прибуток. Цей випадок створює небезпечний прецедент для ринку і для інвесторів. Повторюся, головна проблема національного інвестклімату - не в економічній площині, а в юридичному захисті капіталовкладень», - сказав фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275