Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту узаконити утилізаційний збір на імпортні автомобілі, передає кореспондент ForUm'у.

Більшість членів комітету підтримали рекомендацію парламенту розглянути у другому читанні та прийняти у цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів №0975.

Як нагадав журналістам член комітету, нардеп від фракції Партії регіонів Таріел Васадзе, цей законопроект був розроблений і розглянутий у першому читанні парламентом після введення утилізаційного збору Російською Федерацією.

Він повідомив, що законопроектом передбачається збір у розмірі від 500 до 3500 доларів за утилізацію транспортних засобів іноземного виробництва.

За словами депутата, ці витрати будуть покладені на імпортерів. Крім того, пропонується ввести в Україні систему покарань за неутилізацію транспортних засобів, знятих з експлуатації.

Як повідомляв ForUm, 20 листопада Верховна Рада зробила перший крок до запровадження в Україні утилізаційного збору транспортних засобів.

1 вересня Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. За оцінкою експертів, дія цього збору може зробити українські автомобілі у РФ на 10-12% дорожчими. Збір був запроваджений з метою захисту російського автопрому в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.

У відповідь на це 14 вересня Україна ввела утилізаційний збір на імпортовані з Росії автомобілі та автобуси.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252