При нинішніх цінах на природний газ за кожен 1 млрд куб.м, зекономлений Україною, компанія «Газпром» недоотримує близько $500 млн, тому не дивно, що Росія незадоволена планами щодо видобутку нетрадиційного газу. Про це експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив у ході експертної дискусії про наслідки видобутку нетрадиційного газу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами аналітика, прихід в країну потужних західних нафтогазових гравців - позитивний сигнал іншим інвесторам. «При цьому великі світові добувачі вуглеводнів, які приходять на ринок, сприятимуть розвитку національної добувної інфраструктури, яка сьогодні зношена і якраз реально тисне на навколишнє середовище у місцях традиційної розробки (Сумська, Полтавська, Харківська області, Галичина). Екологи чомусь забувають, що тут екологічне навантаження у рази більше, ніж потенційно можливе при видобутку нетрадиційного газу», - зазначив фахівець.

Він додав, що прихід глобальних операторів буде стимулом розвитку конкуренції на внутрішньому газовому ринку. «Вже сьогодні з приблизно 20 млрд куб.м газу, який щорічно добувається в Україні, +10% припадає на приватних розробників, і якщо зайдуть нові серйозні гравці, це змусить інших бути ефективнішими і створювати більше робочих місць», - упевнений Корольчук.

Також дуже важливо з'ясувати, вважає він, якою буде собівартість видобутку: «У Польщі сьогодні називається цифра у $300 за 1000 куб.м, але, як і раніше, не ясно, наскільки ця ціна допустима з урахуванням ринкової кон'юнктури. І тим більше передчасно робити аналогічні оцінки в нашій країні. Наприклад, цілком може бути, що у кінцевому рахунку ми домовимося з Росією про меншу ціну - $240-250 за 1000 куб.м, і це буде вигідніше».

Експерт уточнив, що розвідку сланцевого газу вестиме корпорація Chevron на Олеській площі в Західній Україні, на Юзівській же йдеться про газ ущільнених пісковиків. «Шкода, але навряд чи найбільші світові розробники будуть особливо ділитися з нами сучасними технологіями, і це логічно з точки зору бізнесу. Є і ризик, що в нашій країні будуть відпрацьовуватися зовсім нові технологічні підходи разом з їхніми природоохоронними ризиками - для подальшого безпечного використання в інших країнах», - сказав аналітик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238