В Україні потрібно запровадити сквіз-аут – обов'язковий викуп дрібних пакетів акцій. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Анатолій Амелін заявив на прес-конференції.

За його словами, справа в тому, що сьогодні в багатьох акціонерних компаніях міноритарна частка акцій (2-3%) розпорошена між 1500-2000 акціонерів, які нездатні реалізувати свої управлінські та інші права. «Тому пропонується дозволити власникам основного пакета (95% акцій і більше) оголошувати обов'язковий викуп решти акцій. Викуп повинен проводитися за ринковою вартістю, тому в розроблений нами проект закону закладена процедура оцінки», - сказав чиновник.

Реалізація цієї норми вирішить чималу частину проблем фондового ринку, накопичених при приватизації, впевнений він. «Є випадки, коли іноземні інвестори хочуть придбати великі вітчизняні активи, але їх зупиняє те, що 2-3% акцій знаходиться у 2-3 тис. власників. Для інвесторів це ризики, вони не знають, як це відіб'ється на їхній діяльності після покупки, включаючи і небезпеку рейдерства. І в результаті угоди не відбувалися, країна не отримувала необхідних капіталовкладень», - поскаржився економіст.

Обов'язкового викупу можуть зажадати і самі міноритарії, уточнив він. «Сьогодні є чимало акціонерних товариств, які не зацікавлені викуповувати свої акції у дрібних утримувачів. При цьому останні не отримують дивіденди, не беруть участі в управлінні, але і не можуть продати свої акції. Тепер же вони зможуть за нашої підтримки подавати заявки на обов'язковий викуп компанією», - зазначив фахівець.

За його словами, робота в Україні означає для інвесторів не тільки чималу прибутковість, але й певні ризики. «Тривалий час це були і законодавчі ризики, але в останні роки Україна зробила великий ривок у розвитку корпоративного законодавства. У цій сфері ми максимально наблизилися до європейських стандартів, включаючи Директиви Євросоюзу», - підкреслив Амелін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290