У Кабінеті Міністрів України під головуванням віце-прем'єр-міністра Юрія Бойка і віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула пройшла нарада з питань вжиття заходів щодо економії природного газу на підприємствах з виробництва теплової енергії та гарячої води, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

У нараді взяли участь міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України - керівник апарату Володимир Макуха, представники НАК «Нафтогаз України», Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних (міських) держадміністрацій.

Учасники наради обговорили заходи та можливі шляхи інтенсифікації економії природного газу на підприємствах з виробництва теплової енергії і гарячої води з урахуванням досвіду та специфіки областей.

«Одним із ключових напрямів державної Програми активізації економіки на 2013-2014 роки є модернізація житлово-комунального господарства (ЖКГ). У тому числі це стосується поновлення котелень, зниження витрат енергоносіїв і заощадження природного газу. Перед кожною областю стоїть завдання суттєво зменшити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго в 2014 році, заміщаючи його іншими енергоносіями», - сказав Вілкул.

Як підкреслив Бойко, впровадження заходів щодо заміщення і заощадження природного газу є надзвичайно актуальним і це необхідно вирішити у найкоротші терміни. Віце-прем'єр-міністр зазначив, що наявність власних енергоресурсів в Україні дозволяє значно скоротити залежність від імпортного блакитного палива.

«Завдання, яке ми вирішуємо, є одним із найважливіших для держави. Нам необхідно суттєво зменшити споживання газу у наступному опалювальному сезоні. Ціна питання - близько 2 млрд доларів. При цьому в Україні є профіцит вугілля та інших енергоресурсів», - сказав Бойко.

Як зазначив Вілкул, скорочення споживання природного газу можливе за рахунок у тому числі переведення котелень на альтернативні види палива (наприклад, з використанням вугілля, торфу, деревних пелет, біогазу та інших джерел енергії).

На сьогодні з 23 тис. 978 котелень комунальної форми власності близько 285 працюють на альтернативних видах палива, що становить 1,2% від загальної кількості. Зазвичай використовуються твердопаливні котли.

Також на нараді було порушене питання щодо оснащення підприємств комунальної теплоенергетики засобами технологічного обліку відпуску теплової енергії. Адже такий підхід забезпечує чіткість і вірність розрахунків за спожиті обсяги тепла, води та електроенергії.

Як доповів голова Мінрегіону Геннадій Темник, на сьогодні забезпеченість засобами обліку підприємств теплоенергетики по Україні становить 92,1%.

За підсумками наради керівникам регіонів доручено у двотижневий термін розробити та надати пропозиції щодо здійснення конкретних заходів з економії природного газу на підприємствах теплової енергетики на місцях.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що на сьогоднішній день Україна не закуповує російський газ, а тільки транспортує його в Європу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268