Фізична особа-платник податку на нерухомість може скористатися пільгою щодо сплати цього податку лише стосовно одного об'єкта нерухомості, що перебуває у його власності.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів України.

Згідно з повідомленням, пільга - це, по суті, введення нульової ставки податку на житлову нерухомість, а саме - квартиру площею до 120 кв м або житловий будинок площею до 250 кв м.

У Міністерстві звернули увагу, що пільгове зменшення бази оподаткування об'єкта житлової нерухомості здійснюється тільки один раз протягом звітного періоду і застосовується тільки до одного об'єкту: того, в якому фізична особа-платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або до будь-якого іншого об'єкту житлової нерухомості, що перебуває у власності платника податків, за його вибором, передає «УНІАН».

Якщо у власності платника податку перебувають кілька об'єктів нерухомості, то база оподаткування обчислюється по кожному такому об'єкту окремо.

«Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою за 1 кв.м житлової площі об'єкта житлової нерухомості. Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м, і житлових будинків площею до 500 кв.м ставки податку не повинні перевищувати 1% від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного періоду. Для квартир житловою площею більше 240 кв.м і житлових будинків площею понад 500 кв.м ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного періоду», - сказано у повідомленні Міндоходів.

Як повідомляв ForUm, з 1 січня набула чинності норма Податкового кодексу про оподаткування житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів. Податком обкладаються будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири і котеджі, а також кімнати у багатосімейних квартирах.

Згідно з нормою закону, не є об'єктом оподаткування житлова площа, яка перебуває у власності держави або територіальних громад, що розташована у Зоні відчуження або примусового відселення, яка належить дитячим будинкам сімейного типу. Не обкладаються податком гуртожитки, дачні або садові садиби, але не більше однієї з розрахунку на одного платника податків, житлова нерухомість, що перебуває у власності багатодітних сімей та сімей з прийомними дітьми, але у розрахунку не більше одного об'єкта нерухомості на сім'ю.

Розмір мінімальної зарплати, встановлений на 1 січня 2013 року, складає 1147 грн.

За оцінками Міністерства доходів і зборів, обсяг надходжень до місцевих бюджетів від податку на нерухомість у 2013 році може скласти близько 75 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184