Експерти вважають, що ситуація на валютному ринку у 2013 році буде більш стабільною, ніж торік. На їхню думку, одним із факторів валютної стабільності буде спад попиту населення на іноземну валюту.

«Цього року ситуація на валютному ринку має бути більш стабільною, ніж торік. І хоча на значні економічні темпи ми навряд чи вийдемо, але зростання економіки все одно буде відчутним. Тим більше загальносвітові кризові явища повинні також бути менші від торішніх. Думаю, що при ефективній співпраці Кабміну і Нацбанку вдасться забезпечити макроекономічну стабільність у банківському секторі, на валютному ринку і в питанні інфляції. Тут не варто очікувати ніяких неприємних сюрпризів», - заявив завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило.

Він зазначив, що у 2013 році немає підстав для дестабілізації на валютному ринку.

«Торік були ситуативні коливання, пов'язані з попитом і пропозицією гривні на валютному ринку. Сьогодні підстав для дестабілізації курсу не бачу в тому періоді, який можемо прогнозувати - а це, принаймні, перше півріччя», - зазначив він.

На думку головного фінансового аналітика РА «Експерт-Рейтинг» Віталія Шапрана, одним із стабілізуючих факторів може стати у 2013 році спад попиту українців на долар.

«Справді, попит може впасти, особливо за рахунок тих заходів, які застосовував НБУ торік. Тим більше, бачачи, яких екстремумів валютний ринок досягав на початку вересня і в листопаді минулого року, можу порекомендувати дійсно при наявності паніки не прагнути йти у валюту. Пам'ятайте про тих людей, які у 2009 році брали долари по 10 грн, а через 6 місяців мали можливість придбати долари США по 8,0. Допускаю, що експерименти регулятора з наповнення системи ліквідністю будуть мати успіх поступального характеру, і ми ще побачимо коливання на валютному ринку на тлі зниження ставок по кредитах і депозитах», - спрогнозував він.

Нагадаємо, торік Кабінет Міністрів почав кампанію з дедоларизації економіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182