Енергетичний сектор України перебуває перед доленосним вибором. Про це глава відділу програм зовнішньої допомоги у сфері енергетики, транспорту та навколишнього середовища представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон заявив у ході прес-брифінгу у рамках круглого столу «Політика у сфері енергоефективності та підвищення обізнаності громадськості: відповідальність і співпраця», передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, енергосектор країни повинен прийняти рішення: або він іде шляхом модернізації, інтеграції ринків, або відходить у минуле, втрачаючи динаміку розвитку.

Аналітик зазначив, що у 2013 р. Україна зіткнулася з проблемою профіциту вугілля в обсязі 6 млн т, що пов'язано зі зростанням видобутку на нелегальних шахтах-копанках.

«Через це легальні шахти втрачають ринки збуту і не отримують коштів для модернізації виробництва. У цьому зв'язку Енергетичне співтовариство, перед яким в України є зобов'язання щодо реформування, у т.ч. і у вугільній галузі, це великий шанс для країни», - вважає фахівець.

Він нагадав, що у Євросоюзі вугільна галузь протягом десятиліть пережила дуже болючі процеси реструктуризації, включаючи і закриття шахт. «Правда, у деяких країнах ЄС таки залишилися вуглепідприємства, але тільки найефективніші. Ваша держава здатна почерпнути щось для себе із європейського досвіду: як зробити вугільний сектор життєздатним, відкинувши те, що неефективне. Але вирішення цих питань залежить від політичної волі», - уклав Треттон.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213