Державна дума Росії прийняла закон про заборону куріння у громадських місцях. За цей закон у третьому, остаточному читанні проголосував 441 російський депутат.

Закон після його схвалення Радою Федерації і підписання президентом має набути чинності 1 червня 2013 року.

Згідно з положеннями закону, у РФ з 1 червня 2013 року забороняється куріння у закладах освіти (у тому числі у школах і вузах), охорони здоров'я, культури і спорту, у приміщеннях органів влади, органів у справах молоді, на робочих місцях, у міському й приміському транспорті, у метро, ​​ на вокзалах, в аеропортах, в ліфтах і на сходових клітках, дитячих майданчиках, на автозаправках, на автобусних зупинках, в деяких інших місцях, передає «УНІАН».

Разом з тим кілька положень закону почне діяти з 1 червня 2014 року. Це заборона на куріння у санаторіях, у поїздах далекого прямування, на повітряних суднах та суднах далекого плавання, на транспорті міського та приміського сполучення, на відстані менше 15 метрів від входів у вокзали і аеропорти або метро. Також з 1 червня 2014 року буде заборонено палити в готелях, у приміщеннях громадського харчування, на перонах приміських залізничних станцій.

Крім того, відповідно до закону, тютюновим компаніям заборонять проводити лотереї та спонсорувати фестивалі, а їхнє листування з органами влади буде публікуватися. Сигарети знімуть з вітрин, на касах пропонується виставляти лише прейскурант на тютюнову продукцію.

Також законом встановлюється заборона на продаж електронних сигарет і жувальної тютюнової суміші типу насвай.

«Законопроект про обмеження споживання тютюну підтримали всі фракції. В обговоренні ініціативи взяло участь більшість населення. Обговорення проходило у Громадській палаті, в Інтернеті. В результаті думки розділилися. 70% некурящих вважають законопроект недостатньо жорстким, 30% курців вважають навпаки», - сказав перший заступник голови комітету Держдуми з охорони здоров'я Микола Герасименко.

20 лютого закон розгляне Рада Федерації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376