Для виконання посівних робіт у строк сільгоспвиробники залучатимуть банківські, комерційні кредити і братимуть участь у форвардних закупівлях, проведених Аграрним фондом, повідомили у прес-службі Мінагрополітики

За оцінками експертів, на весняну посівну аграрії витратять майже 39 мільярдів гривень.

На даний момент сільгоспвиробники закуповують насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, паливно-мастильні матеріали і готують сільгосптехніку. На все це і оплату праці аграрії витратять близько 39 мільярдів гривень, що на 1,3 мільярда гривень більше, ніж торік.

Збільшенню оборотних коштів сприяв вдалий експорт сільгосппродукції. Однак для того, щоб провести весняно-польові роботи, аграріям потрібно додатково залучити близько 8 мільярдів гривень.

Більшу частину половини суми планується залучити через банківські та комерційні кредити - 7,7 млрд гривень. Зараз регіональним органам управління вже доручено активізувати роботу з банківськими установами з питань кредитування сільськогосподарських підприємств для проведення весняно-польових робіт.

Також оборотні кошти в розмірі 300 мільйонів гривень сільгоспвиробники зможуть залучити, взявши участь у форвардних закупівлях, які вже почав Аграрний фонд. Протягом першого кварталу 2013 року установа запланувала додатково закупити близько 700 тисяч тонн зерна.

«Ми докладаємо сьогодні максимальні зусилля, щоб якісно підготуватися до посівної і провести всі роботи в оптимальні агротехнологічні терміни», - зазначає міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Нагадаємо, що зараз українські сільгоспвиробники забезпечені насінням ярих культур (без кукурудзи) на 102% від потреби. Також вже закуплено 644,5 тисячі тонн мінеральних добрив, що на 15% більше, ніж на цей час у минулому році, і 8,9 тисяч тонн засобів захисту рослин. А готовність тракторів у середньому по Україні становить 91%, грунтообробної-посівної техніки - 94%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250