Галузь торгівлі має стати локомотивом змін, у тому числі і для національної економіки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов сказав на зустрічі з представниками громадських організацій та експертами, присвяченій обговоренню законопроекту «Про внутрішню торгівлю».

«У законопроекті «Про внутрішню торгівлю» намагалися врахувати потреби виробників, торговців і покупців. При цьому сфера має стати локомотивом, у тому числі і для національної економіки. Він повинен супроводжувати створення правових основ для розвитку і забезпечення балансу економічних інтересів суб'єктів господарювання, розвитку внутрішнього ринку, розвитку суміжних галузей економіки, створенню нових робочих місць, забезпеченню споживачів якісною продукцією за доступними цінами, формуванню конкурентної сфери, захисту та підтримки вітчизняного виробника», - зазначив міністр.

За його словами, на сьогоднішній день частина продажу товарів вітчизняного виробництва у торговій мережі України становить: 47,2% - продовольчі товари, 17% - товари легкої промисловості.

Прийняття закону, за словами міністра економіки, повинне забезпечити не тільки регулювання галузі, але і створити більш прийнятні умови для споживачів.

«Це наближення об'єктів торгівлі до місць проживання, придбання соціально значимих товарів за доступними цінами, недопущення продажу неякісних товарів, узаконення ярмаркової діяльності, затвердження нормативів мінімального забезпечення населення торговельними площами», - акцентував Прасолов.

За його словами, у США ці нормативи затверджені у співвідношенні на 1000 осіб 1200 квадратних метрів торгових площ, у Європі - 650 квадратних метрів, в Україні ж 197, 5 квадратних метрів.

Крім цього, певні переваги, на думку міністра, повинні бути введені і для національного виробника.

«Це скорочення термінів розрахунків за поставлений товар, доступ сільгоспвиробника до платоспроможного покупця, спрощення доступу товару вітчизняного виробництва у торговельні мережі», - заявив він.

«Для галузі торгівлі має бути забезпечене формування цивілізованого правового поля, підвищення інвестиційної привабливості галузі, розвиток нових сучасних форм торгівлі, сприяння місцевої влади розвитку торгівлі, у тому числі виділення площ для будівництва та розміщення магазинів, логістичних центрів, а також недопущення незаконного втручання органів влади», - підкреслив міністр.

Як зазначив глава Міністерства економіки і торгівлі, на сьогодні ключові положення законопроекту продовжують обговорюватися широким колом експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186