Міністр закордонних справ України Леонід Кожара сподівається, що Верховна Рада оперативно розгляне законопроекти, необхідні для виконання Україною першого етапу Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Як повідомляє прес-служба МЗС, про це Кожара сказав сьогодні у Брюсселі на зустрічі з комісаром ЄС з внутрішніх справ Сесілією Мальмстрем.

У центрі уваги співрозмовників було питання виконання Україною Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для громадян України. Міністр закордонних справ поінформував про прогрес у виконанні Україною першої (законодавчої) фази Плану дій.

Зокрема, Кожара звернув увагу співбесідниці до прийняття законодавства, необхідного для впровадження в Україні біометричних паспортів, удосконалення системи захисту персональних даних, а також до перших результатів імплементації закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Також Кожара поінформував Мальмстрем про стан розробки законопроектів, прийняття яких необхідне для завершення виконання першої фази. Міністр висловив сподівання, що їхній оперативний розгляд Верховною Радою дозволить ЄС прийняти у цьому році рішення про перехід до виконання другої фази Плану дій.

Сторони також обговорили хід виконання в Україні та в ЄС внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності посиленої Угоди про спрощення оформлення віз, підписаної у липні 2012 року, а також торкнулися інших питань співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Кожара подякував Мальмстрем за її особисту активну позицію у питанні безвізового діалогу з Україною і запросив комісара ЄС відвідати Україну з візитом.

Нагадаємо, Євросоюз надав Україні План дій щодо лібералізації візового режиму на саміті у листопаді 2010 року. Виконання Плану дій має стати підставою для скасування візового режиму між Україною та ЄС. План складається з двох етапів: підготовка необхідного законодавства і реалізація реформ, а його положення стосуються чотирьох сфер: безпеки документів, нелегальної міграції, забезпечення громадського порядку та громадянських прав і свобод.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297