З 1 січня 2013 р. набула чинності норма Податкового кодексу (стаття 265), якою запроваджено новий місцевий податок на нерухоме житлове майно, відмінне від земельної ділянки. Новинка одразу викликала інсинуації та спекуляції «злих язиків». ForUm вирішив за допомогою експертів розібратися, як же все насправді.

Пільга за пільгою

Почнемо з того, що податок торкнеться і юридичних, і фізичних осіб - власників житлової нерухомості. Якщо ж брати з точки зору об'єктів, то під податок підпадає весь житловий фонд, включаючи житлові будинки, прибудови до них, садиби, котеджі, квартири, кімнати у «багатосімейках». У той же час під дію податку не підпадає низка деяких видів нерухомості: це житло у власності держави або територіальних громад; житло в зоні відчуження або безумовного відселення; дитячі будинки сімейного типу; дачні будинки (але не більше 1 об'єкта на кожного платника). Крім того, це гуртожитки і житло багатодітних та прийомних сімей з трьома і більше дітьми, але теж не більше 1 об'єкта на сім'ю.

Критики кажуть, що замість «податку на багатих» новий збір стане «податком для всіх» і вдарить по небагатих громадянах, яким і так важко живеться. З цього приводу економіст Руслан Павленко звертає увагу на базову виваженість нового податку: він стосується тільки квартир площею більше 120 м2 і будинків метражем понад 250 м2. За словами аналітика, дана пільга охоплює не тільки всіх малозабезпечених, але й добру частину «середнього класу», які взагалі не платитимуть новий податок. Адже, м'яко кажучи, не у кожного з нас є квартира площею за 100 м2 і тим більше - власний будинок.

Що стосується більшого метражу, то і тут ставки податку досить невеликі, особливо для людей, які працюють, із середнім і високим доходом. Так, для квартир площею від 120 до 240 м2 і житлових будинків від 250 до 500 м2 податок становить до 1% актуальної мінімальної заробітної плати за 1 м2 (конкретні ставки для даного населеного пункту будуть встановлені місцевими радами). Нагадаємо, зараз «мінімалка» в Україні становить 1147 грн, відповідно 1% від неї - це 11 грн 47 коп. Надалі сума податку буде розраховуватися, виходячи з мінімальної зарплати станом на 1 січня розрахункового року.

А при площі квартири і будинки більше 240 і 500 м2 (відповідно) податок складе 2,7% «мінімалки» за 1 м2 - зараз це 30,97 грн. У середньому на рік за квартиру середнього метражу сума сплати складе приблизно 300 грн, за середній будинок - 800 грн, уточнює директор департаменту оподаткування фізичних осіб нового Міністерства доходів і зборів В'ячеслав Бусарєв.

Важливо, що при розрахунку конкретної суми податку з наявного метражу віднімаються пільгові 120 м2 для квартир і 250 м2 для будинків. Наведемо приклад підрахунку суми для квартири в 190 м2. Спочатку від загальної площі необхідно відняти 120 м2 (податкова пільга), а потім отримані 70 м2 помножити на 11,47. Отримуємо 802,9 грн.

При цьому податок сплачуватиметься тільки раз на рік. До 1 липня 2013 р. фізособи-платники отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку, а також платіжні реквізити, потім це відбуватиметься щороку. Заплатити потрібно буде протягом 60 днів з моменту вручення повідомлення-рішення, а не з весни, як вже проголосили деякі «особливо компетентні» джерела. Причому при незгоді платника з наданими розрахунками він має право їх оскаржити, звернувшись до податкових органів для звірки. Можлива і розстрочка сплати: для цього платникам потрібно подати відповідне звернення за місцем проживання і документально обґрунтувати своє прохання. Після цього може бути прийнято рішення про сплату податку частинами в термін до року.

А якщо власність на житло перейшла від одного власника до іншого протягом календарного року, то податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня даного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новим власником - починаючи з місяця отримання такого права .

Якщо квартир кілька

Що ж стосується сплати податку з декількох об'єктів житлової нерухомості, то фахівці вважають цю норму цілком справедливою. «Чесно кажучи, зі своєї практики знаю, що більшість тих, у кого по кілька квартир, ще й будинків, - забезпечені люди. Так що балачки про «бідних пенсіонерів» (і за сумісництвом квартирних міні-олігархів), які не зможуть заплатити податок - це скоріше демагогія», - зазначає юрист Олександр Попов.

Так, згідно з правилами застосування податку, особа звільняється від податку тільки на одну свою квартиру або будинок, якщо їх метраж вкладається в пільгові рамки. Якщо ж об'єктів володіння більше, то вони підлягають оподаткуванню незалежно від площі. І якщо, скажімо, людина володіє двома квартирами в 50 і 40 м2, то може вибрати для оплати житло меншого метражу і платити менше. В іншому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, де зареєстрований платник.

Попов додає, що є ще один нюанс: пільги поширюються на кожного з власників нерухомості. Тобто, наприклад, якщо чоловік і дружина спільно володіють квартирою житловою площею 240 м2, то кожен з них, скориставшись своїм правом на пільгу, може звести загальну суму податку до нуля. Таким чином, розподіляючи нерухомість між певним числом власників, можна значно скоротити виплати.

Згадаємо і про те, що податком на нерухомість не обкладаються дачні будинки (по 1 об'єкту на кожного платника). А значить, крім пільгового метражу квартири або будинку, можна не платити і за одну дачу, підтверджують нам в Міндоходів.

За несплату податку передбачаються санкції - як і за порушення будь-яких законів. Якщо фізособа не сплатила гроші протягом 60 днів після отримання податкового повідомлення-рішення, то набувають чинності штрафи. При простроченні до 30 днів штраф складе 10% від суми податку, якщо більше - то 20%. Але ці заходи будуть вводитися тільки після нарахування суми податку, тобто не раніше липня-2013.

Експерти резюмують, що податок на нерухомість не є вітчизняним ноу-хау. Так, у Європі він існує вже понад 500 років, причому в таких країнах як Нідерланди або Британія надходження від нього на 90% перевищують надходження від інших податкових доходів місцевих бюджетів. У нашій же країні навіть при найсміливіших прогнозах не доводиться розраховувати й на третину такого процентного співвідношення через великі пільги, констатує Бусарєв.
 
У 2013 р. від нового податку планується зібрати до місцевих бюджетів 75 млн грн, що в національному масштабі не так вже багато. Директор Центру досліджень суспільних процесів В'ячеслав Ковтун додає,що введення податку на нерухомість сприятиме розвитку ринку.
 
«Хоча б тому, що в нашій країні в цю сферу ідуть великі інвестиції, лише навколо одного Києва побудовано величезну кількість котеджів, інвестори яких чекають «кращих часів». Такого бути не повинно, такого немає ні в США, ні в Канаді, ні в Євросоюзі. Саме тому податок на нерухомість - це правильне рішення», - вважає аналітик.

Загалом, не такий страшний чорт, як його малюють. Конструктивна здорова критика - це добре і корисно, адже ніхто і ніщо не ідеально. Але корисна тільки в тому випадку, якщо вона саме здорова і саме конструктивна.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

982