Голова комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій Національного банку України Юрій Горшков вважає, що введення 15-відсоткового збору до Пенсійного фонду з продажу фізичними особами іноземної валюти відповідає європейській практиці. Про це він розповів в ефірі програми «Соціальний статус» на телеканалі «Тоніс».

«У різних державах, зокрема, європейських, аналогічний податок коливається від 5% до 20%. Призначення його в конкретній країні різне, в Європі зазвичай обкладаються операції з купівлі-продажу фінансових інструментів. Модель виконання кожна держава обирає сама. На даний момент нам зараз актуально наповнення Пенсійного фонду», - зазначає представник НБУ.

При цьому, за його словами, податок на валютні операції в загальносвітовий традиції покликаний зміцнювати національну валюту.

«Основний задум у всіх країнах один - у всіх є своя національна валюта, і відповідно, у них немає ніяких підстав підтримувати в обороті іноземну грошову одиницю. Це нормальна загальносвітова практика. Ми не придумали квадратного колеса», - додав Горшков.

Нагадаємо, що 16 листопада депутат Верховної Ради, голова комітету з питань фінансів, банківської справи, податкової та митної політики Віталій Хомутинник зареєстрував у парламенті законопроект № 11433, що передбачає введення збору в ПФ з продажу фізособами готівкової валюти в обсязі 15% від суми угоди.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291