Імовірність рецесії за підсумками 2012 менша, ніж шанси зберегти нехай і анемічною, але позитивну динаміку зростання, все ще існують можливості завершити рік у форматі м'якої посадки (soft landing), вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Це означає, що темпи зростання ВВП щодо року можуть бути досить низькими, щоб не мати високого інфляційного тиску. Одночасно це означає, що вони все ще дозволять уникнути входження економіки у повномасштабну рецесію», - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що у жовтні уповільнення економічного зростання не було зупинене. Зокрема, спад у сільському господарстві прискорився за підсумками 10 місяців до 5,1% з 4,6% за підсумками 9 місяців, промисловість - відповідно до 1,4% з 1,2%, а будівництво - до 10,2% з 9,1%. На транспорті вантажообіг за підсумками січня-жовтня знизився на 6,4%, що краще 7,0% за підсумками січня-вересня, тоді як роздрібній торгівлі зростання сповільнилося до 15,7% з 16%.

За оцінками радника голови НБУ, з урахуванням цих даних темп зростання ВВП за 10 місяців став менше 1%, що означає практичну недосяжність виконання бюджетної мети у 3,9%.

«Доброю новиною є те, що уповільнення динаміки виробництва у жовтні було меншим, ніж у вересні. Якщо у листопаді-грудні цей тренд не розвернеться, то рік можна закінчити з мінімальним зростанням у декілька десятих відсотків. Або близько 1% при сприятливих умовах грудня», - зазначив Литвицький.

Він особливо звернув увагу, що торгівля хоча й погіршила висхідну динаміку, але зберегла її у двозначному вимірі. «Це означає, що в останні місяці традиційне нарощування споживчої активності збереже за галуззю роль драйвера економічної активності», - вважає керівник групи радників.

На його думку, збереженню за підсумками року позитивної динаміки зростання «допоможе» і база порівняння IV кварталу 2011 року, переробка агросировини нового врожаю, традиційне для кінця року капіталовкладення.

Як повідомлялося з посиланням на дані Державної служби статистики, ВВП України у третьому кварталі 2012 року впав на 1,3% порівняно з третім кварталом 2011 року, тоді як у першому кварталі зростання склало 2%, у другому - 3%.

«Ми орієнтувалися на економічне зростання приблизно 3,5%. Добре, якщо матимемо плюс по завершенню року», - сказав у вівторок прем'єр-міністр Микола Азаров.

Реальний ВВП України у 2011 році збільшився на 5,2%. При цьому у четвертому кварталі темп його росту сповільнився до 4,7% з 6,5% у третьому, тоді як у другому і першому вони відповідно становили 3,9% і 5,4%.

ВВП України за підсумками 2011 року склав 69,3% рівня ВВП 1990 року порівняно з 65,8% за підсумками 2010 року і 63,3% - за підсумками 2009 року. Але це все ще нижче 74,2%, на які країна вийшла у докризовому 2008 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268