В аеропорту Бориспіль 28 травня відбулося відкриття нового міжнародного терміналу «D». Минулої зими ForUm'у довелося побачити його у процесі будівництва, коли на місці терміналу було зведено лише каркас. Але менш ніж за рік металеві конструкції і бетонні блоки перетворилися на новий, красивий, сучасний аеровокзал.

 
 
«Літайте літаками «Аерофлоту». Старші люди пам'ятають цю рекламу часів СРСР. Іронія цього слогана у тому, що у ті роки про інші літаки і не йшлося. Сьогодні вибір авіакомпаній багатий і багатогранний. Ось тільки можливості вибору аеропорту при цьому немає. На жаль, розвиток віддалених від міст аеровокзалів для лоукост-рейсів – поки тільки у планах. Однак радує те, що існуючі, ближні, аеропорти нарешті починають набувати сучасного вигляду.

Аеропорт «Бориспіль» – головні повітряні ворота столиці – тривалий час залишався провінційним аеровокзалом рівня обласного центру. Але зараз, після відкриття терміналу «D», аеропорт виглядає цілком по-європейськи.

Новий термінал розташований приблизно за кілометр від старої будівлі аеровокзалу. Він вражає своїми розмірами – 107 тисяч квадратних метрів, а довжина зони відльоту майже кілометр – 870 метрів!

 
 
 
Для зручності пасажирів, яким доводиться долати такі відстані, передбачені травалатори – плоскі ескалатори, доріжки, які біжать. Зовні термінал виконаний у стилі «hi-tech»: сталь, скло, ламаний дах надають екстер'єру будівлі легкості та повітряності.

 
 
Під'їзди для пасажирів, які вилітають і прилітають, розділені. Перші виходять із терміналу до автотранспорту на нульовому рівні, для других побудована естакада на рівні третього поверху.

 
Таким чином потоки не перетинаються.

Ще одна новинка – 11 стаціонарних аеромостів, до яких одночасно можуть пристикуватися 11 літаків класу і розміру «Боїнга-747».

 
Це означає, що пасажири можуть потрапити у літак прямо із будівлі аеропорту, не виходячи на вулицю і не користуючись аеродромним автобусом.

У цілому ж перон терміналу готовий прийняти пасажирів 25 повітряних суден одночасно.

 
Стійок реєстрації і паспортного контролю достатньо.

 
У зоні відльоту, крім традиційних магазинів безмитної торгівлі, облаштовані місця для куріння – кімнати зі скляними стінами і витяжкою. Тут же розташовані обладнані столиками для сповивання немовлят і умивальниками кімнати матері та дитини.

По всій території терміналу багато «головних кабінетів» – убиралень. Прогрес дійшов і туди – умивальники та ємності з рідким милом працюють автоматично, достатньо лише піднести руки.

На святковій церемонії відкриття терміналу виступив Президент. Віктор Янукович побажав пасажирам нового терміналу «м'якої посадки» і підкреслив, що оновлений аеропорт – це «інвестиція у майбутнє».

 
Після промови Президента пішли привітальні виступи та жива музика.

 
ForUm'у вдалося трохи поспілкуватися з віце-прем'єр-міністром, міністром інфраструктури Борисом Колесніковим, який був присутнім на відкритті термінала.

- Борисе Вікторовичу, кажуть, що «Бориспіль» з новим терміналом може обслуговувати 15 мільйонів пасажирів на рік. Чи не буде він пустувати після Євро-2012? Адже безвізовий режим з Євросоюзом нам у найближчі роки не світить, чи вистачить пасажирів?

- Сьогоднішня потужність «Борисполя» – вісім мільйонів пасажирів, а через п'ять років будуть усі п'ятнадцять, - запевнив він. - Сьогодні аеропорт здатен обслужити десять мільйонів на рік, але як тільки буде вирішена низка технічних питань, пропускна здатність зросте до п'ятнадцяти мільйонів.

 
Що ж, будемо сподіватися, що величезний аеровокзал після Єврочемпіонату не стане порожнім, а ми, прості громадяни, якщо не через п'ять, то хоча б через десять років зможемо без жодних віз відлетіти із нашого європейського аеропорту у європейську країну. У будь-яку, куди захочемо. Вже дуже хочеться «безмитно» подивитися світ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

6979