Уже давно не секрет, що для рядових українців, охочих потрапити до країн Євросоюзу по робочій або туристичній візі, немає нічого принизливішого, ніж отримання пропускних посвідчень у більшості диппредставництв держав ЄС. Достатньо прийти в будні до однієї з таких установ, щоб на власні очі переконатися: до українців тут ставляться, як до людей другого сорту, примушуючи вистоювати багато годин у чергах, заповнювати незліченні формуляри і сподіватися, що в цій візовій лотереї їм випаде щасливий квиток. Більш того, «задоволення» це зовсім не безкоштовне: на відміну від громадян країн ЄС, для яких українські власті люб'язно відмінили плату за в'їзд до нашої країни, українці вимушені, крім офіційних платежів, викладати додаткові кошти за вдале вирішення їхнього візового питання. Скандал навколо афери з видачею віз громадянам України з боку чеського посольства і консульства, розташованих на території нашої країни, виявив лише один із способів, що дозволяють іноземним дипломатичним установам наживатися на й так ускладнених схемах отримання дозвільних документів для в'їзду до країн Шенгенського договору.

Примітно, що, згідно інформації Антикорупційної поліції Чехії, в скандалі із замовленням віз по телефону, можливо, замішані головні представники дипломатичного відомства цієї країни: посол Чехії в Україні Ярослав Башта і генеральний консул у Львові Ладіслав Граділ. Так, кожен дзвінок у львівське консульство коштував абонентові 310 крон, а гроші йшли на рахунок приватного чеського агентства, яке, всупереч правилам, Посольство вибрало без конкурсу. Раніше системи телефонного замовлення віз працювали в п'яти дипломатичних представництвах Чехії за кордоном і скрізь ними займалися міжнародні компанії. Виключення з невідомих причин було зроблено для України. Поки що офіційні органи влади Чехії ніяк не коментують можливої участі високопоставлених дипломатів у цій схемі. У той же час керівник Головної служби з питань міжнародної співпраці Секретаріату Президента України Микола Точицький заявив, що Україна має намір перевірити інформацію щодо незаконних дій чеських дипломатів під час видачі віз українцям.

Чим, зрештою, закінчиться цей конфлікт і чи будуть покарані винні, поки не ясно. Тим часом, сам факт того, що на українцях, які терплять приниження при отриманні дозвільних документів, заробляють іноземні дипломати, пригнічує. Особливо, якщо пригадати, що нинішній Президент Віктор Ющенко ще в 2005 році клятвено запевняв, що в'їзд громадян нашої держави до країн ЄС буде значно спрощений. А в не такій уже й далекій перспективі, як підкреслював Гарант, українцям і зовсім світить безвізовий режим з Євросоюзом – звичайно, за умови форсованого входження до цього самого «союзу». Як відомо, швидкого приєднання України до ЄС не вийшло. Швидше, навпаки: за практично п'ять років, проведених при владі, Віктор Ющенко вмудрився зробити так, що бачити нашу країну в Євросоюзі й інших європейських і євроатлантичних організаціях хочуть усе менше й менше країн-учасниць. І замість руху назустріч Україні, яка, до речі, значною мірою спростила видачу дозвільних документів на в'їзд до нашої країни, країни Шенгенського договору лише ускладнюють і так надбюрократичні схеми для отримання віз. Виходить, що Україна, ввівши чотири роки тому безвізовий режим для громадян Євросоюзу, втрачає величезні доходи - адже з кожним роком число іноземних туристів і фахівців, які відвідують нашу країну, зростає. У той же час кількість українців, охочих виїхати за турпутівкою або на роботу в Євросоюз, також росте, але ніякої лібералізації візового режиму з боку ЄС немає і в помині. Європейські чиновники лише просторікувато натякають, що, мовляв, коли-небудь система отримання віз для українців, охочих відвідати ЄС, буде спрощена. Але поки що ми бачимо зворотне.

Як доказ – абсолютно абсурдна вимога дипломатичного відомства тієї ж Чехії про надання, серед інших документів, довідки про відсутність захворювань сифілісом. Безліч людей у Євросоюзі хворі й на серйозніші венеричні захворювання, але при цьому навряд чи хто з дипломатичних працівників обмежує їм свободу переміщення по країнах ЄС. Таке дійство в цивілізованій Європі напевно б визнали прикладом злісного порушення прав людини. А до українців подібні драконівські заходи, схоже, застосовувати можна. Важко уявити, які ще обмеження для отримання віз українцями зможуть вигадати чиновники дипломатичних установ, що мають владу визначати, кого пустити до ЄС, а кому, заздалегідь «розвівши» на чималі гроші, відмовити. Можливо, незабаром для в'їзду до країн Шенгенського договору з нас вимагатимуть довідки про щеплення від кору і кашлюку?

Напевно, вищезазначеного скандалу з телефонним замовленням чеських віз могло б і не бути – якби дипломатичні відомства країн Євросоюзу не доводили кількість обмежень на видачу дозвільних документів на в'їзд до абсурдного. Створюється враження, що за «горбом» Україну сприймають не як цивілізовану державу, а як країну, населену варварами. Причому, судячи по зростанню кількості заборон і обмежень, така думка розповсюджується серед усе більшої кількості країн ЄС. Зрозуміло, що хтось вирішив налагодити на всій цій дозвільній бюрократії дуже прибутковий бізнес. Українців, по суті, доводять до відчаю, виставляючи все нові й нові обмеження. І що їм залишається робити, якщо виїхати треба? Правильно – платити. І хай би тільки офіційну плату – 35 євро. Але, як показує практика, іноді претендентам на «шенген» доводиться викласти значно більшу суму.

Що обурює найбільше в цій ситуації – апатичність і безхребетність українських властей. Замість того, щоб жорстко зажадати припинити знущатися над громадянами України, що оббивають пороги іноземних диппредставництв, нинішній Глава держави і МЗС малодушно лабузняться до своїх західноєвропейських колег, закриваючи очі на приниження, які доводиться терпіти рядовим українцям. І вже укотре доводиться чути з вуст Віктора Ющенка стандартну офіціальщину: «Україна вийшла на переговори з Європейським Союзом щодо безвізового режиму. Найголовніше - що ми вийшли на базову фундаментальну політичну домовленість». Вийшли-то, вийшли, але на ній, «базі» цій, так і топчемося. У той час, як українців і до цього дня продовжують принижувати в посольствах і консульствах країн Євросоюзу.

Думається, Віктору Ющенку і дипломатам з українського МЗС було б корисно заглянути на веб-сторінку ресурсу «Україна – зона культурного лиха». На ній українці, що витерпіли принизливі процедури отримання віз, пишуть свої гнівні відгуки про роботу іноземних диппредставництв. Більш того, на цьому ж сайті відвідувачі складають рейтинг хамства працівників іноземних посольств і консульств - «Золотий намордник». Найбільше негативних відгуків поступило в адресу консульства Іспанії в Києві, за ним йдуть представництва Чехії й Італії. Мабуть, тому ж Віктору Ющенку було б набагато корисніше замість обридлих, і, що головне, даремних міркувань про надання Україні безвізового режиму з ЄС, сунути іноземним дипломатам відгуки українців про роботу посольств і консульств країн Євросоюзу. Такий собі голос народу. А для дієвішого навіювання було б корисно повернути візовий режим з країнами шенгенського договору. І виставити адекватну плату. А не обмежуватися пустими розмовами і безпідставними обіцянками, як це робить той же Віктор Ющенко. Втім, навряд чи нинішній Глава держави зважитися псувати відносини із Заходом, захищаючи інтереси своїх громадян – у нього на носі президентські вибори, які він самовпевнено пообіцяв виграти. І ЄС може, на думку Гаранта, надати йому посильну допомогу в цьому.


Тільки щось підказує – не бачити Віктору Ющенку підтримки Заходу і перемоги на виборах, як рядовому українцеві – безкоштовної візи в ЄС. Речі-то ці, як показує життя, дуже взаємозв'язані. Отже, залишається нам сподіватися на те, що новий Президент, якщо не доб'ється спрощення візового режиму з іноземними державами, то хоч права громадян своєї країни, охочих отримати дозвіл на в'їзд до держав Шенгенського договору, відстоюватиме.

Читайте по темі:

МИД. Провал на провале

Мовчання МЗС. Не пора ли дипломатов сократить?

А МИД все спит…

Как мстить-то будем Чехии?!

Украинский сифилис или евроинтеграция по-ющенковски

Шановні читачі! Якщо ви за кордоном потрапляли в неприємні ситуації, а українське посольство відмовляло вам у допомозі, якщо під час отримання віз ви випробовували тиск або приниження з боку працівників консульств, якщо вам необгрунтовано відмовлялися видати візу, напишіть нам про це. Давайте змусимо дипломатів, яким МИ платимо зарплату, яких МИ найняли на роботу, нас захищати і поважати. Адреса для листів з розповідями і контактами для зв'язку - . Будь ласка, вказуйте ім'я, прізвище і контактний телефон. Усі ваші скарги ми опублікуємо і зажадаємо відповіді про бездіяльність у МЗС.

Олександр Мінкін

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1512