Учора ввечері міністр закордонних справ Арсеній Яценюк повідомив про те, що МЗС і СБУ підготували список небажаних росіян. Їх імена оприлюднять після узгодження Президентом Віктором Ющенком. «Рішення щодо списку небажаних осіб вже є. Зараз це рішення чекає остаточного узгодження Президентом і буде оприлюднене в найкоротші терміни», - зазначив він. «Це рішення, з одного боку, істотно покращує наші двосторонні українсько-російські відносини, з іншого - воно серйозно захищає національні інтереси України», - пояснив глава МЗС. На питання, чи готує Росія зі свого боку відповідне рішення, Яценюк відповів, що «об'єктивно воно і не могло б рухатися інакше».

Як повідомлялося, після зустрічі в Петербурзі 11 червня Президенти України і РФ Віктор Ющенко і Володимир Путін доручили відповідним органам своїх країн розібратися в 10-денний термін із списками персон нон грата. 9 червня глава МЗС Яценюк заявив, що погоджується з пропозицією Росії відмінити списки осіб нон грата, але на певних умовах. Крім того, міністр закордонних справ сказав, що процес узгодження взаємоприйнятного рішення з питання «персон нон грата» між Україною і Росією перебуває на завершальному етапі, і залишилося ухвалити остаточне політичне рішення, яке буде публічно озвучене.

Як повідомлялося, Україна забороняла в'їжджати на свою територію депутату Державної думи РФ Костянтину Затуліну, першому віце-спікеру Держдуми Володимиру Жириновському, лідеру Євразійського руху Олександру Дугіну і низці інших осіб, оскільки їх дії порушували, за оцінками СБУ, українське законодавство. Росія, у свою чергу, заборонила в'їжджати на свою територію народному депутату Петру Порошенку і раднику Президента України Миколі Жулинському, якого затримали в аеропорту «Пулково». Багато хто пов'язує цей інцидент із забороною на в'їзд на територію України російського політолога Олександра Дугіна. 5 червня його не пустили на територію України: він був оголошений персоною нон грата і депортований з Сімферопольського аеропорту першим літаком, який летить до Москви. Дугін їхав на фестиваль «Велике російське слово».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1395