Спроба державного переділу ринку зарплатних карток - це корупція. Про це в коментарі Forum'у повідомив представник прес-служби ПриватБанку Олег Серга, коментуючи примусовий перехід бюджетників з комерційних фінансових установ в «Ощадбанк».

«Перш за все, примусове переведення будь-якої людини в якийсь банк це незаконно. Це особисте право людини обирати свій банк для зарплати, гарантоване ст. 24 закону про працю. По-друге, спроба державного переділу ринку зарплатних карток - це і є та сама корупція, з якою збирається боротися уряд Яценюка», - сказав Серга.

По-третє, за його словами, в Україні є чітко визначений порядок вибору уповноважених банків для виплати зарплат бюджетникам, в цьому списку 65 банків і його ніхто не відміняв.

«На численні звернення банкірів уже не раз відреагували і Генпрокуратура, і АМКУ, і Мінфін - примусовий перехід бюджетників у держбанки незаконний, порушує багато нормативних документів та головний принцип вільної конкуренції на банківському ринку. На жаль, замість нормальної роботи і конкурування з колегами за рахунок якості послуг, керівництво держбанків і насамперед «Ощадбанку», продовжує нечесну політику «переконання» розпорядників бюджетних коштів шляхом спрямування «листів» про обов'язковість переходу в держбанки, тиску місцевої влади. Такі заходи, мабуть, залишаються останньою надією цих банків на мільярди грошей бюджетників, якими терміново потрібно виправляти ситуацію», - пояснив він.

«Якщо говорити про ПриватБанк, то з початку року відтік наших клієнтів за зарплатними проектами серед підприємств державного та бюджетного сектору склав близько 5%, багато наших клієнтів відмовляються підкорятися тиску влади просто тому, що умови обслуговування в комерційному банку набагато вигідніші і для самого підприємства та його працівників. Простий приклад, одна із виправних колоній Дніпропетровській області в смт Софіївка за наказом пенітенціарної служби була змушена оформити своїм працівникам зарплатні картки Укргазбанку. Тепер, щоб отримати зарплату, їм потрібно їхати до найближчого банкомату, який знаходиться на відстані 35 км або отримувати гроші в звичних банкоматах, але з комісією 1,5-5% від суми», - навів приклад представник прес-служби.

Згідно з опитуванням учасників ринку, переведення рахунків юридичних осіб ПриватБанку може дуже послабити позиції банку, який опинився у складній ситуації у зв'язку з відтоком депозитів.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги стійкості ПриватБанку (Дніпропетровськ) і ПроКредит Банку з рівня «B-» до «ССС» і підтвердило рейтинг стійкості Креді Агріколь Банку (КАБ, обидва - Київ) на рівні «B-». Про це йдеться в прес-релізі Fitch.

Рейтинг «ССС» означає, що об'єкт рейтингування відноситься до категорії позичальників із низьким рівнем кредитоспроможності. Фінансовий стан оцінюється як незадовільний. Здатність виконувати свої зобов'язання характеризується дуже високою залежністю від змін макроекономічної кон'юнктури та ідентифікованих зовнішніх чинників. Рівень кредитних ризиків є високим. Існує значна ймовірність неповного або несвоєчасного виконання зобов'язань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307