Одним із негативних трендів цього року є прорахунки політики НБУ. Таку думку Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«До негативних трендів цього року можна додати прорахунки політики НБУ. Насамперед, що стосується знецінення гривні. Точніше, це вже наслідок дій Центробанку», - пояснив Кушнірук.

На його думку, регулятору потрібно було піти на більш жорсткі кроки.

«Потрібно було зробити кроки, пов'язані із заморожуванням дострокового зняття депозитів. За фактом через відсутність такої заборони ми отримали подвійну хвилю коштів, які кинулися на валютний ринок. Населення почало забирати депозити, а НБУ почав рефінансувати банки, щоб вони не збанкрутували. Ці гроші опосередковано рухалися у напрямі валютного ринку. Таким чином, було створено додатковий тиск на курс НБУ», - сказав він.

Також, експерт відзначив загальне погіршення стану банківської системи.

«Крім проблем, які були у банків до початку року, а більше 40% активів проблемними вважалися ще до подій зими цього року. До цього додалося божевільне знецінення гривні, що погіршило стан валютних кредитів. Плюс втрати банків у Криму та на Донбасі близько 80 млрд грн. Усе це створило додаткові проблеми для банківської системи», - каже Кушнірук.

Крім того, він вважає деякі кроки НБУ несвоєчасними.

«Була ціла низка несвоєчасних рішень НБУ, особливо навесні і влітку. Вони не допомогли економіці, а радше додали проблем. До політики уряду додалися прорахунки НБУ», - резюмує економіст.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172