У Києві міліція викрила кіберзлочинців, які, обманюючи довірливих громадян, списували з їхніх рахунків гроші. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства внутрішніх справ у Києві.

Відзначається, що кіберзлочинці розробили аферу у сфері купівлі-продажу товарів і послуг через безкоштовні дошки оголошень всесвітньої павутини. Підозрювані понад 200 раз провели шахрайські операції, а сума завданих потерпілим збитків становить понад 300 тисяч гривень.

Міліція вже затримала трьох підозрюваних.

Діючи у складі злочинної групи, деякі з них шукали через Інтернет оголошення про продаж різних товарів на зразок побутових речей, техніки, електроніки, обладнання і т. д. Пізніше, згідно з розробленим ними сценарієм, другий з фігурантів дзвонив продавцю і видавав себе за добросовісного покупця. У розмові з торговцем шахрай акцентував увагу на тому, що він буде розраховуватися за товар як юридична особа і що у нього нібито виникала проблема з перерахуванням коштів на банківську карту.
«Саме в цьому нюансі і полягала пастка, в яку потрапило чимало жертв. Мовляв, продавцю товару потрібно назвати для переказу коштів номер свого банківського рахунку і особисті дані банківської картки. Заради швидкої успішної операції простодушний торговець диктував аферистові необхідні реквізити. А вже через короткий проміжок часу ще один учасник злочинного угруповання дзвонив жертві, представляючись співробітником одного з комерційних банків. Він переконував людини в необхідності виконання всіх опцій для успішного виконання платіжної операції. Головне - діяти потрібно було чітко за його вказівкою», - йдеться в повідомленні.

Тобто кінцевий етап афери - зателефонувати на мобільні телефони майбутніх потерпілих і, вводячи їх в оману і маніпулюючи свідомістю, змушувати виконувати операції з банкоматами, перераховуючи кошти на підконтрольні шахраям карткові рахунки.

У прес-службі підкреслили, що затримати одного з підозрюваних вдалося саме в той момент, коли він намагався отримати гроші готівкою прямо в центрі Києва.

Під час затримання ще двох його спільників, які знаходилися неподалік, у останніх виявлено та вилучено кілька банківських платіжних карток, чотири мобільних телефони та грошові кошти в сумі понад 20 тисяч гривень.

При огляді місця події київські міліціонери виявили та вилучили ще декілька кредиток, розрахунки з банкоматів, мобільні телефони та грошові кошти в сумі 7 тисяч гривень.

Крім того, при проведенні огляду автомобіля, який використовували правопорушники, було виявлено та вилучено ще чотири мобільних телефони та близько 30 SIM-карт до них.

За попередньою інформацією правоохоронців, використовуючи вилучені банківські картки, вказані особи вчинили понад двісті шахрайських операцій, перераховуючи на них кошти потерпілих. Встановлено, що один з постраждалих в результаті такої маніпуляції власноруч перерахував шахраям близько 10 тисяч гривень. Попередня сума завданого збитку становить понад 300 тисяч гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40