Наповнення держбюджету України за рахунок збільшення зовнішніх боргових зобов'язань - шлях у нікуди. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив народний депутат України (група «Воля народу») Сергій Лабазюк.

«Готуючись до держбюджету на 2015 рік, усі чітко розуміють - його дохідна частина точно не збільшиться, оскільки немає джерел», - зазначив він.

Водночас, Лабазюк вважає, що наповнювати скарбницю за рахунок збільшення зовнішніх позик не варто, оскільки Україна не в змозі обслуговувати зовнішні боргові зобов'язання. «Куди ще більше набирати? Ми друкуємо гривню вже більше півроку, про що не говориться і що не в рамках закону», - додав він, коментуючи плани уряду щодо змін до держбюджету-2014, що стосуються збільшення граничного рівня державного боргу та зовнішніх запозичень.

«Не хочу озвучувати найстрашнішу думка, яка виникає, коли уряд хоче збільшити обсяги позик. Чи не хочуть підтвердити дефолт, правда, в іншому форматі... Україна витримає додаткові борги. І що в голові тих, хто планує збільшувати борги, складно судити. Але точно - нічого позитивного», - підсумував Лабазюк.

Нагадаємо, глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус повідомив, що проект держбюджету на 2015 рік буде представлений до 20 грудня. Тоді ж оприлюднять і прогнозні макропоказники.

Також, глава мінфіну Наталія Яресько заявила, що «в Україні зараз не дефолтний і не переддефолтний стан.

У той же час, як повідомлялося раніше, 1 грудня 2014 року до Верховної Ради надійшов розроблений Кабміном проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо виконання зобов'язань за державним боргом)». Документом передбачається: збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2014 року на 161,392 млрд грн (на 20%) - до 968,354 млрд грн; збільшити державні зовнішні запозичення на 8,256 млрд грн, державні внутрішні запозичення - на 5,588 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64