Формат мінських переговорів за участю посла Росії Михайла Зурабова і представників самопроголошених ДНР і ЛНР принизливий для України. Про це в ефірі «5-го каналу» заявив перший Президент України Леонід Кравчук.

«Там бере участь посол Зурабов, але Лавров заявив, що Росія нічого не підписувала. Він там спостерігач. Він допомагає нам сформувати документ в наших переговорах між Києвом, Донецьком і Луганськом. Можна терпіти навіть приниження, коли мова йде про життя і смерті людей, але не можна терпіти вже до такої міри», - сказав він.

За його словами, перенести місце проведення переговорів з врегулювання кризи на Донбасі з Женеви в Мінськ західні країни переконав президент Росії Володимир Путін, оскільки Женевські угоди мали б набагато більш високий статус і міжнародний рівень, повідомляє Укрінформ.

У той же час перший президент зазначив, що, незважаючи на все це, Україна повинна йти на такий формат переговорів, «бо немає іншого виходу». Однак він зазначив, що відразу після їх проведення Верховна Рада повинна провести спеціальне засідання і прийняти звернення до парламентів країн світу, в тому числі і підписантів Будапештського меморандуму, щоб змусити Росію припинити свою агресію проти України.

«Ніколи добровільно Росія не відпустить з своїх обіймів Україну. Розв'язка конфлікту, якщо ми хочемо йти в Європу і будемо реально це робити, неминуча. Я не знаю, силовою чи несиловою, - але вона буде», - підкреслив Кравчук.

Нагадаємо, другий президент України Леонід Кучма не бачить доцільності у проведенні в найближчі дні зустрічі Контактної групи щодо ситуації в Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом