Відведення важкого озброєння на лінії зіткнення протиборчих сторін на Донбасі почнеться виключно після всеосяжного припинення вогню, заявили в Генеральному штабі Збройних сил України.

«Як тільки буде виконано перший пункт - повне припинення вогню. Після цього відразу ж перейдемо до відведення важкої техніки. Про конкретні терміни поки ніхто не говорить», - сказав в. о. начальника прес-служби Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов у коментарі Інтерфакс-Україна.

Він нагадав, що українська сторона вже неодноразово заявляла про готовність перейти до відведення важких видів озброєння і створення 30-кілометрової зони безпеки, що є другим пунктом Мінського протоколу.

«Але це відбудеться тільки після виконання першого пункту - повного припинення вогню», - підкреслив Селезньов.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від засідань тристоронньої Контактної групи переходу до повного виконання усіма сторонами Мінських домовленостей, в яких, серед іншого, значиться повне припинення вогню, відведення важкого озброєння та звільнення всіх заручників.

24 грудня в МЗС України заявили, що очікують від майбутніх консультацій тристоронньої контактної групи в Мінську (заплановані на 24 і 26 грудня) конкретних результатів щодо виконання досягнутих раніше домовленостей.

12 грудня у самопроголошеній Луганській народній республіці заявляли про те, що 12 грудня, почали відведення важкої артилерії від лінії фронту. Однак спостерігачі місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі не підтвердили цю інформацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом