Київська міська влада прийняла рішення з 2015 року повністю змінити принципи фінансування медичних установ столиці. Про це сказав заступник глави Київської міської державної адміністрації Михайло Радуцький.

Так, за його словами, наразі спеціальні рахунки лікарень майже не використовуються, оскільки головні лікарі в цьому не зацікавлені.

«Кожна лікарня має свій спеціальний рахунок, куди мають перераховуватися благодійні внески, втім, зараз практично у всіх закладах на цих рахунках нічого немає. Головні лікарі просто не зацікавлені, щоб там були гроші, оскільки половину забере міський бюджет, а решту можна використовувати тільки на оплату комунальних послуг», - зазначив заступник голови КМДА.

Крім цього Радуцький упевнений, що систему вдасться змінити. Зокрема, з нового, 2015 року всі медичні установи Києва отримають статус комунальних неприбуткових підприємств.

«Це не означає, що послуги стануть платними, - просто лікарні почнуть жити за економічними законами. Гроші зі спецрахунків розподілятимуться по-іншому: 80% залишиться клінікам, а 20% - йти в міський бюджет. І з цих вісімдесяти відсотків головні лікарі зможуть виплачувати преміальні», - пояснив він.

На думку заступника глави КМДА, це також дозволить значно знизити корупційні ризики в лікарнях. Адже зараз, замість того, щоб перераховувати благодійні внески пацієнтів на спецрахунок, адміністрація лікарні не дає дозвіл на госпіталізацію, поки людина не перерахує гроші страховій компанії або «кишеньковому» благодійного фонду головного лікаря.

«Куди потім йдуть ці гроші? З'ясувалося, що 65% фонд залишає собі і лише 35% - віддає на потреби лікарні. До того ж через страхові компанії пацієнтів змушують купувати витратні матеріали, які коштують утричі дорожче, ніж у виробника», - додав Радуцький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68