Крах VAB-Банку стане сигналом для українців, що у банківську систему гроші краще не вкладати. Про це в коментарі ForUm'у повідомив один з вкладників банку Андрій.

«Особисто у мене почалися проблеми з червня цього року. Мені не повернули гривневий депозит, покликаючись на постанову НБУ. Коли я нагадав, що Цивільної кодекс в Україні ще ніхто не скасовував, співробітники банку не відреагували. З часом ситуація погіршувалася і вже місяць у мене не працює карта. Ми сподівалися, що ситуація якось вирішиться, але цього не сталося», - зазначив він.

На питання про те, чому вкладники не хочуть дочекатися виплат з Фонду гарантування вкладів (до 200 тис грн), Андрій відповів: «Гривня через деякий час буде мати зовсім іншу вартість, а процедура видачі неідеальна. Ми своїх грошей можемо роками чекати, тому ми вимагаємо, щоб банк змінився. Зараз у нього є два виходи - або пустити інвестора, або одержати рефінансування НБУ. Ми також розуміємо, що існує вплив МВФ, що ставить певні ліміти для нашої і так ослабленої країни. Я кажу про скорочення державних витрат. Можливо, цей банк потрапив у немилість. Хоча зараз всі банки опинилися в скрутному становищі. У мене ще є карта в Дельта-банку, і там теж почалися проблеми. Подивіться, які черги в ПУМБ, «Форуму» вже немає. НБУ явно припустився помилки, що не побачив проблеми цих банків. Він закривав очі на цю ситуацію».

«Зараз впала ліквідність у зв'язку з втратою Криму і двох найбільших промислових областей України. Це вдарило по бізнесу, економікці і фінансовому сектору. Але якщо зараз ситуація з VAB-Банком негативно складеться, то для українців це стане сигналом, що банки будуть скляними, а гроші краще зберігати у себе вдома», - вважає він.

Також Андрій нагадав, що в НБУ кілька тижнів тому заявляли про можливість рефінансування банку, але ця ініціатива так і залишилася неоформленою юридично.

«Якщо VAB-Банку не стане, почнеться крах банківської системи країни. Банкіри не будуть мати доступу до грошей людей, а гривня знеціниться, курс буде рости. Гривню будуть друкувати, а значить буде курсовий стрибок. Коли гроші не підкріплені економікою і вливаються в ринок, вийде ситуація як в Зімбабве», - переконаний вкладник.

Як раніше повідомляв ForUm, під будівлею Національного банку України проходить мітинг вкладників VAB-Банку.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

70