Національний банк України, накопичивши до початку року максимальний обсяг золота за всю історію, почав активний розпродаж дорогоцінного металу.

Протягом жовтня він позбувся 14,3 т золота, скоротивши свої запаси відразу на 35 % - до 26,1 т, за даними Міжнародного валютного фонду.

За рахунок цього, а також у результаті зниження цін на золото на міжнародних ринках обсяг золотих резервів НБУ у грошовому еквіваленті знизився на $ 580 млн - до $ 988,7 млн.

Це був другий місяць цього року і в цілому за останнє десятиліття, коли Нацбанк продавав золото. У травні регулятор вперше з літа почав розпродавати запаси золота. До цього він лише нарощував обсяги золота в резервах.

Всього за десять років - з серпня 2004 року до кінця І кварталу 2014 року - у засіках НБУ з'явилося приблизно 27 т золота. Ще у квітні Центробанк міг похвалитися максимальними за свою історію запасами золота.

В НБУ золотий розпродаж пояснюють оптимізацією структури міжнародних резервів. «Це пов'язано з синхронізацією структури міжнародних резервів і зовнішньої позиції країни», - повідомили в прес-службі регулятора, пише «Капітал».

Нацбанк вирішив збільшити частку долара США в резервному кошику, тому що, як йдеться у повідомленні, на долар припадає 70,3 % операцій в структурі торгового балансу. Також 77,7 % валового зовнішнього боргу України номіновано в американській валюті.

Крім того, додають в НБУ, останнім часом спостерігалася значна волатильність світових валютних ринків, пов'язана із зміцненням позицій долара по відношенню до інших світових валют.

«Тому НБУ вирішив зменшити частку золота у валютних резервах до 8 %. З цією метою на міжнародних ринках було продано 0,46 млн тройських унцій (14,3 т. - Ред.) золота за долари США», - уточнює прес-служба Центробанку.

Якщо до розпродажу золота частка дорогоцінного металу становила 9,6 % резервів НБУ, то після неї вона скоротилася до 7,9 %. Для порівняння: у світі цей показник становить в середньому 11,7 %, в економіках, що розвиваються - 4,4 %, за даними МВФ.

Втім, експерти пояснюють рішення НБУ більш прозаїчно - потребою у валюті. Продавати золото як інвестиційний актив Нацбанку зараз не було сенсу. Як зазначає начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку інвесткомпанії Concorde Capital Юрій Товстенко, продаж Нацбанком золота в жовтні з інвестиційної точки зору була збитковою, оскільки минулого місяця ціни на нього були на мінімальному рівні з 2010 р. За даними World Gold Council, середня ціна на золото в минулому місяці була $ 1222,5 за тройську унцію.

А основні купівлі дорогоцінного металу Нацбанк здійснював у попередні два роки, коли ціни були значно вищими. Зокрема, він придбав 7,44 т в 2012 р., коли середня ціна золота становила $ 1669 за тройську унцію. Ще 6,84 т він купив у 2013 р., коли середня ціна була на рівні $ 1411,2 за тройську унцію. Падінню ціни золота сприяли непогані показники американської економіки і очікування підвищення ставки ФРС, відзначає Товстенко. Щоправда, на його думку, назвати продаж необґрунтованим однозначно не можна, тому що залишається висока ймовірність, що золото продовжить дешевшати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом