Преференції на європейському ринку для України не перекрили втрат на російському. Таку думку висловив ForUm'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Угодe про асоціацію сама Європа підписувати не хотіла. І те, що запровадження зони вільної торгівлі відкладено на рік - частково поступка Росії, частково ініціатива самого ЄС. Україна абсолютно не потрібна Європі. Це був суто політичний жест. Не виключено, що цей термін може бути продовжений ще на кілька років. Цей процес може розтягнутися на роки, як у випадку з Туреччиною», - сказав Охріменко.

Економіст нагадав, що Туреччина вже близько 40 років намагається стати членом ЄС.

«При цьому ми багато втратили в торгівлі з Росією. Згідно з митним накладними, за 10 місяців ми недоотримали за рахунок зниження експорту в РФ майже 4 млрд дол. Це мінус 30% експорту. Але експорт до Європи зріс на 24%. Якщо порахувати у валюті - 1,4 млрд дол. Вийшло, що ми більше 2 млрд втратили за рахунок конфлікту з РФ. Але найголовніше - структура експорту в ЄС і РФ істотно відрізняється. Якщо у Росію ми продаємо продукцію машинобудування, хімічної промисловості, то в Європу - тільки зерно і чавун. Інше ЄС не купує і не планує в майбутньому купувати. Потрібно враховувати цю специфіку і, якщо плануємо співпрацювати тільки з ЄС, то треба закрити всі машинобудівні, хімічні підприємства, зменшити кількість підприємств харчової промисловості. Скоротити доведеться і металургію, адже впаде машинобудування. І розвивати сільське господарство. Такий у нас буде шлях», - констатує він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73