Українській банківській системі необхідний чіткий і прозорий план дій Національного банку та уряду. Таку думку висловив Forum'у генеральний директор Інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський, коментуючи питання ліквідації проблемних банків.

«Повинна бути продумана політика Нацбанку. Не має бути хірургічного втручання в банківську систему. Діяти потрібно поетапно. Якщо є необхідність консолідації двох-трьох банків у один, з укрупненням банківського капіталу - значить, консолідація. Якщо необхідно вивести проблемний банк, що має погані активи, - треба його виводити, націоналізувати банк - потрібно це робити. Але повинна бути програма з реформування банківської системи. Без банківської реформи ми не зможемо вибудовувати курс роботи самої банківської системи України. Банківська реформа повинна бути поетапною. Повинен бути конкретний стратегічний курс реформ і програм банківської системи на 5-10 років», - зазначив фінансист.

Браїловський акцентував, що при ліквідації будь-якого українського банку страждають в першу чергу вкладники, громадяни Україні.

«Важливо зрозуміти, що краще врятувати, реанімувати, ніж ліквідувати банк. Тому що в першу чергу страждають вкладники. Потрібно думати про громадян та їхні вклади. Якщо вкладник має вклад у банку 300 тисяч гривень, то з Фонду гарантування вкладів, згідно із законодавством, він може отримати тільки 200 тисяч. Тобто - він втрачає свої кошти. Найголовніше - не потрібно створювати паніку серед громадян України, щоб згодом не довелося ліквідувати результати цієї паніки», - підкреслив він.

Також експерт зазначив, що в питанні рефінансування банків Нацбанком України необхідна прозора процедура.

«Потрібно проводити прозору політику Національного банку України у сфері рефінансування банків України. Щоб ринок і суспільство після проведення стрес-тестування, аудиту банку, бачили реальну ситуацію стану банків. І дати можливість рефінансування на якийсь певний термін, не на рік, а на три роки, наприклад», - сказав фінансист.

Крім того, Браїловський підкреслив гостру необхідність повернення довіри вкладників-українців до української банківської системи, оскільки на руках у них перебуває близько 90-100 мільярдів доларів.

«Відтік депозитів на сьогоднішній день з початку 2012 року склав понад 110 мільярдів гривень. Це суттєва частка відтоку капіталу з банківської системи України. За останніми даними, на сьогоднішній день населення зберігає в банківській системі України 404 мільярди гривень, 208 мільярдів з них - у гривневому еквіваленті, а ми чуємо, що вже 110 мільярдів відтоку. Це майже четверта частина решти депозитного портфеля. У Нацбанку та уряду України стоїть завдання повернення довіри вкладників до банківської системи країни. Як говорить народна мудрість, ламати - не будувати, тому краще творити, будувати і розвивати», - зазначив експерт.

Також Браїловський зазначив, що питання кадрової політики НБУ відображаються на роботі української банківської системи.

«Українське суспільство вже побачило призначення другого за 2014 рік глави Нацбанку. Називається - хто далі? Тому що часта зміна голови Нацбанку і команди, питання кадрової політики НБУ і самої стратегії нових керівників регулятора - впливають на ситуацію в банківській системі України в цілому. А це не повинно негативно впливати на добробут українців», - уточнив фінансист.

«Інфляція, закладена Нацбанком - 19%, а ми розуміємо, що з таким рівнем стану економіки і рівнем девальвації гривні, інфляція в найближчі місяці може досягти 40-50%. Це відіграє велику проблемну роль на знецінення гривні та зниження споживчого кошика та добробуту українців. НБУ і уряду потрібно думати про громадян України, не про свої амбіції, а про зростання добробуту громадян України. Повинна бути зважена політика і позиція в цьому питанні. Не хотілося б, щоб українці через неправильну політику та дії НБУ та уряду України, який призвів до високого рівня недовіри громадян до банківської системи і соціального невдоволення, спровокували «валютний майдан», - акцентував Браїловський.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42