Через кілька тижнів виповнюється річниця початку Майдану, а нинішня влада все ніяк не заспокоїться і продовжує шукати помилки «папєрєдніків», щоб пояснити власні провали. Ось і нинішній глава НБУ Валерія Гонтарева звинуватила в нинішній девальвації валюти попереднє керівництво Нацбанку, пише у своєму блозі економічний експерт Олександр Охріменко. Мовляв, за попередні два роки воно витратило $22 млрд на підтримку курсу долара на рівні 8 гривень.

Гонтарева, як завжди, плутається в цифрах, що абсолютно неприпустимо для головного банкіра країни (і це якщо не припускати, що вона цілеспрямовано бреше), зазначає експерт. У реальності, в часи керівництва Нацбанком Сергія Арбузова та Ігоря Соркіна на підтримку гривні було витрачено в рази менше грошей. При цьому $9 млрд пішло на погашення старих кредитів МВФ.

Як відомо, Україна ще в 2010 році домовилася про виділення стабілізаційного кредиту. Однак потім ця програма була згорнута: МВФ наполегливо вимагав підвищувати ціни на газ та комунальні тарифи і скасувати відповідні компенсації з бюджету. Потім до цих вимог додалася і відмова від політики фіксованого курсу.

Всі три роки переговорів МВФ з Україною закінчилися нічим. Умови для країни були нестерпними, розповідав Арбузов, і в останні півроку ми всі мали можливість переконатися в цьому на власні очі. Влада прийняла рішення розплатитися з МВФ, але не брати нові кредити на таких умовах. І чітко виконували це рішення. Тільки минулого року фонду довелося віддати майже $6 млрд - звідси і значні втрати ЗВР.

Уряд Арсенія Яценюка вирішив діяти інакше - взяти кредит і виконати умови. Ну і що ми отримали? Гривню, яка дворазово подешевшала, мінімум 20% інфляцію, зубожіння населення. А між тим більша частина кредитних грошей МВФ пішла на погашення тих самих старих кредитів, виданих самим фондом, чому до недавнього часу ЗВР майже вдавалося утримувати на тому ж рівні, що й на початку року.

Потрібно брати кредит МВФ, щоб розрахуватися з самим МВФ, та ще й збільшити в півтора разу обсяг держборгу (на кінець цього року він перевищить 60% ВВП)? Відповідь, за словами експерта, є очевидною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31