Бездіяльність Національного банку України призвела до обвалу гривні. Таку думку в ході круглого столу, як передає кореспондент Forum'у, висловив фінансовий експерт Ерік Найман.

«В Україні дійсно йде війна. На жаль, НБУ не дуже вчасно визнав (цей факт - Ред.). Хоча я навіть досі не знаю, визнав він це чи ні. Бо ще, коли пан Кубів (Степан Кубів - екс-глава НБУ. - Ред.) очолив НБУ, то безхребетність та бездіяльність спровокували і сьогоднішній курс, який наближається до 16 грн за 1 долар США, і величезний відтік депозитів. Тому що основна депозитна база у нас втекла саме на сході», - сказав Найман.

На його думку, банкіри добре про це знають, оскільки навіть у Меморандумі України та МВФ зазначено, що близько 40% депозитів за літо були втрачені в Донецькій та Луганській областях.

«Україна втратила контроль над Кримом та частиною Донбасу. Це близько 7-8% населення, території, ВВП. Порахуйте, якщо ми, наприклад, беремо стандартний банк і у нього загублені 7% активів за адекватності капіталу 10%, це означає втрату практично всього капіталу», - зазначив експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, 11 листопада курс долара на міжбанківському валютному ринку 12:35 зріс у продажу на дві копійки - до 15,92 грн/долар.

Національний банк України з 14:00 11 листопада знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - до 15,77 грн за долар, повідомляється на сайті НБУ.
 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65