Біометричні паспорти залишаться лише ініціативою без чіткого проекту реформи. Таку думку висловив Forum'у політичний експерт Юрій Кочевенко.

«Якщо би був прозоро представлений якийсь проект реформи щодо цього, був контроль за її проведенням або хоча б запросили у партнери для проведення реформи якусь громадську організацію, то цю ідею можна було б якось оцінювати. Поки це лише ініціатива, як будівництво «Стіни» або безвізовий режим з Європою», - зазначив Кочевенко.

При цьому експерт висловив думку, що на цьому етапі навряд чи можливим є запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом.

«Нам обіцяли безвізовий режим з ЄС з 1 січня. Але навряд чи нам це світить. Більше того - можемо спостерігати в деяких посольствах жорсткість процедури отримання українцями шенгенської візи. Можливо, ця ініціатива уряду спрямована на те, щоб показати готовність йти назустріч західним партнерам, тому що вони озвучували ідею біометричних паспортів як одну з умов запровадження безвізового режиму», - зазначив Кочевенко.

На думку політолога, платити за біометричні паспорти доведеться самим українцям.

«Я не беруся прорахувати вартість цієї реформи. Але крім того, що навряд чи вона буде дешевою, платити за неї доведеться самим українцям. Напевне зросте вартість самого паспорта, можливо, ускладниться процедура його отримання», - зазначив Кочевенко, додавши, що система видачі закордонних паспортів в Україні і зараз далеко не ідеальна.

«Зараз непросто отримати закордонний паспорт, доводиться вистоювати черги, купувати додаткові непотрібні послуги. Все це украй забюрократизовано і створено таким чином, щоб був маневр для корупції», - пояснив він.

«Внесення біометричних даних потребує спеціальної техніки, обладнання, місць, куди будуть подавати документи і де їх будуть реєструвати, і додаткових навичок від самих чиновників - все це складно виглядає наразі. І виглядає поки що як тільки ініціатива», - підкреслив Кочевенко.

Також політолог зазначив, що уряду поки не вдається домогтися довіри від власного народу.

«У всіх починаннях влади відсутній головний елемент успішної реформи - це взаємна довіра між владою і народом. І поки цієї довіри немає, будь-яка ініціатива сприйматиметься як мінімум скептично, а максимум - як черговий спосіб відмивання якихось грошей», - зазначив Кочевенко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом