У Міністерстві освіти України напрацьовують механізм, на основі якого випускники шкіл з територій Донбасу, неконтрольованих центральній українській владі, зможуть вступити наступного року до вищих навчальних закладів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції заявила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

За її словами, у міністерстві розуміють, що діти, які бажають навчатися надалі в Україні, повинні мати можливість це зробити, при цьому підкреслила, що які-небудь документи, звані атестатами самопроголошеної Донецької народної республіки або Луганської народної республіки, не визнаватимуться. Тому, як зазначила Совсун, зараз розробляються шляхи вирішення питання щодо здачі цими дітьми іспитів, а також зовнішнього незалежного тестування.

«Очевидно, для того, щоб їм вступити до вишу, треба буде здавати ЗНО, оскільки в цьому році принаймні з української мови і літератури ЗНО збігається з державною підсумковою атестацією, це може бути зараховано їм відразу, але залишається питання з інших предметів, які потрібно буде в якомусь форматі доздати», - пояснила вона.

Однак Совсун додала, що поки остаточно невідомо, в якому вигляді це буде зроблено, підкресливши, що виникає питання щодо підтвердження навчання дитини в десятому класі.

«Всі архіви знаходяться в Донецькій і Луганській областях, у нас немає доступу до них, і ми не знаємо, чи переведена ця дитина після 10-го класу в 11-й, чи взагалі пішла вона до 10-го класу, тому зараз пропонується підхід, щоб на основі документа про базову середню освіту про закінчення 9-го класу їй у будь-якому вигляді буде дозволено скласти іспити за 11-й клас. Оскільки можливий варіант, що людина, закінчивши 9-й клас два роки тому, після цього пішла до професійного технічного училища або взагалі нікуди не пішла. Тому необхідно все-таки буде перевірити, що людина засвоїла в тому чи іншому вигляді програму 11-го класу», - підкреслила вона.

Разом з тим, перший заступник міністра зазначила, що досить важко на сьогоднішній день оцінити кількість школярів, які проживають на територіях Донбасу, непідконтрольних українській владі.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39