Новий газовий договір не стільки демонструє готовність Кремля йти на компроміси, скільки показує межі європейського бажання відстоювати українські інтереси, пише польське видання «Rzeczpospolita».

Україні доведеться віддати за газ, ціна якого залишиться високою, частину коштів, наданих їй ЄС і МВФ, які могли б піти на модернізацію економіки та інфраструктури, а також зміцнення збройних сил, зазначає видання. Це наближає банкрутство Києва і забезпечує Росії притік настільки необхідної їй валюти, а якщо Єврокомісія продовжить антимонопольні розслідування щодо Газпрому, Москва зможе знову скористатися погрозами припинення постачань, прогнозує коментатор.

При цьому польська «Gazeta Wyborcza» зазначає, що підписаний у Брюсселі договір врятував Газпром від краху, пише «Иносми.ру». Доходи російського концерну в останні місяці, як і обсяг експортованого газу, знижувалися. Крім того, Газпрому доведеться виплатити неустойку за невиконання зобов'язань перед європейськими покупцями, які у вересні не отримали частину замовленого ними газу. У виграші залишилася і Європа, яка убезпечила себе від перебоїв у постачанні в зимовий період. Видання звертає увагу, що в невизначеній ситуації перебуває лише Україна: «Невигідний для «Нафтогазу» договір залишився в силі, невідомо також, на яких умовах купуватимуть українці російський газ після квітня 2015 року».

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України дозволив НАК «Нафтогаз» почати розраховуватися з «Газпромом» за поставлений газ.

У ніч на п'ятницю, 31 жовтня, в Брюсселі були підписані базові умови постачання російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і переказати на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25