Основними постачальниками природного газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії. Про це заявив глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає прес-служба компанії.

«Умови угоди дозволяють нам купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання. Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі забирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси (власний видобуток, імпорт з країн ЄС, сховища), і нам буде потрібен додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у «Газпрому». Основним постачальником імпортного газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії», - зазначив Коболєв.

За його словами, сумарний обсяг газу, який «Нафтогаз» закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

«Сумарний обсяг газу, який ми закупимо цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів. Чим раціональніше ми будемо витрачати запаси газу, які у нас є, тим менше імпортного газу нам доведеться купувати», - додав він.

Зазначимо, що НАК «Нафтогаз України» перерахував ВАТ «Газпром» 1,45 мільярда доларів США як оплату поставлених і неоплачених раніше обсягів газу.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України дозволив НАК «Нафтогаз» почати розраховуватися з «Газпромом» за поставлений газ.

У ніч на п'ятницю, 31 жовтня, в Брюсселі були підписані базові умови поставок російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року повинен знайти і перевести на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75