Золотовалютних резервів України з урахуванням усіх запланованих виплат вистачить до весни 2015 року. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економічний експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«Я склав усі наші майбутні проплати (погашення ОВДП, платежі МВФ за попередніми кредитами, а також за газовими контрактами) з урахуванням того, що поточного року третього траншу МВФ не буде, і вийшов на те, що коштів Україні більш-менш вистачить», - сказав Блінов.

Економіст нагадав, що валюта для Нафтогазу вже куплена у вересні.

«Таким чином, золотовалютні резерви НБУ будуть після всіх виплат становити приблизно 10 млрд дол. за збереження інтервенцій на валютному ринку. Резервів вистачить на цей рік і до весни наступного. Але багато чого залежатиме від того наскільки ЄС, МВФ і Світовий банк виконуватимуть обіцяне за зовнішнім фінансуванням. Хоча це не знімає глобальної проблеми: ми весь час будемо перепозичати все активніше. Наступного року через девальвацію у нас до третини коштів бюджету буде спрямовано на обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргу. Це, м'яко кажучи, не дуже добре. У нас зросло боргове навантаження на бюджет», - пояснює він.

При цьому Блінов зазначає, що Україні пора зайнятися збалансуванням державних фінансів.

«Звичайно, ми можемо і надалі позичати дешеве фінансування. Але у нас нікуди не подінуться дисбаланси. Вони пов'язані з бюджетною системою, пенсійною та з НАК «Нафтогазом». МВФ не цікавлять соціальні стандарти. Фонд вимагає, щоб країна жила за коштами. А значить, мала можливість обслуговувати свої попередні борги. МВФ (як кредитор останньої інстанції), співпрацюючи з країною, показує, що держава буде розраховуватися за своїми боргами. З цим пов'язане небажання нашого уряду навіть обговорювати питання дефолту», - зазначив він.

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарева заявила про те, що регулятор має намір щоденно проводити голландський валютний аукціон, витрачаючи, таким чином, золотовалютні резерви. З цих же резервів Україна розплачуватиметься за постачання російського газу з «Газпромом».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом